- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Ово могу да кажем само за руски медиј: Професор Кавчић ексклузивно о односу САД према Украјини

© Sputnik / Дејан СимићАлександар Кавчић
Александар Кавчић - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Америку туђа историја не занима, она је не разуме, бојим се да све ово што се дешава у Европи, у Украјини, нема никакве везе са демократијом и људским правима, већ са чистим интересом, ко може да богатим Европљанима продаје енергенте. Апсурд је да ми само руски медиј у Србији дозволи да овакве ствари изговорим, каже за Спутњик Александар Кавчић.
Добитник Нинове награде за личност године, вредног признања инспирисаног друштвеним активизмом, додаје да не разуме зашто се Америка, земља у чијој демократији и сам ужива, на глобалном плану понаша као империја, не дозвољава слободе које имају њени грађани;
У Америци видим нешто слично ономе што је Ганди видео у Великој Британији и схватио да треба да се бори против колонијализма, то је демократско друштво, има слабости, али ја видим ту демократију на делу, ми бирамо ко ће нам бити судије на локалу, ко ће бити челници школских управа, све то ми бирамо и савршено функционише. Онда ме страшно заболи кад видим да се та земља, која је толико демократска на унутрашњем плану, понаша као империја на спољашњем. То је таква супротност да једноставно, не знам како да се поставим“, каже Кавчић.
Овај професор Карнеги Мелон универзитета у Пенсилванији основао је пре две године Фондацију „Алек Кавчић“ чији је циљ бесплатно образовање. Новац од свог патента уложио је у мисију, да свако дете у Србији добије бесплатне уџбенике.
Он додаје да демократије нема ни у Србији, али да је можда Америка земља која нам је не дозвољава, јер у главама оних који управљају у САД постоје виши циљеви, а пре свега неразумевање историје.

Нове границе - сигуран конфликт

Одговарајући на констатацију да земљу у којој живи и ради ипак може да критикује у Србији, на Спутњику, који је у Европи и САД угушен, Кавчић каже;
„Замислите апсурд, да ми само руски медиј у Србији дозволи да овакве ствари кажем. Понекад ми није јасно шта америчка држава покушава на овим просторима. Толико занемарити његову историју, толика повика на комунизам, како је био лош систем и казне које ми као народ добијамо, патимо, зато што се Милошевићу прохтело да мало продужи социјализам. Притом, Америка је све границе које су повукли ти комунисти задржала и за њих се залаже, од Балкана до Закавказја, а нису повучене, културолошки, тамо где је требало да буду, где су биле вековима“.
Наш саговорник додаје да су такве границе гаранција конфликата. Он подсећа да је само на Балкану формирано пет нових земаља које раније нису постојале.
„Наравно да ће то да произведе конфликт. И у Украјини ће то произвести конфликт, у Грузији, Јерменији, то је рецепт за конфликте. Дошли су Американци и све заташкавају, као да историја више не важи. Па важи! Волео бих да ово чује неко и од тих Американаца. Не може тако“, истиче професор Кавчић.
© Фото : Спутњику уступила Фондација Алек КавчићУџбеници Фондације "Алек Кавчић"
Уџбеници Фондације Алек Кавчић - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Уџбеници Фондације "Алек Кавчић"

Позив на разум

Он додаје да је одличан пример ове тезе у нашем комшилуку, у Босни и Херцеговини;
„Толика повика на нас Србе, како смо Југославију држали као хегемони, земљу где се по кључу мењало, шест народа се постављало ко ће управљати, а онда дође САД, каже, разваљујте ту земљу, не ваља да Срби буду хегемони. Па онда од Босне праве земљу која заправо личи на ту Југославију коју су рушили. Једино сада више Срби нису хегемони, него један други народ“.
Кавчић додаје да је морао да проговори на ове теме, јер је то апел на разум у ситуацији која се редставља као борба за демократију, а заправо је позадина која се сервира се као изговор за оно што се дешава у Украјини.
"Али сила бога не моли, не верујем да ће ме неко чути. На америчким универзитетима, а радио сам и на Харварду, могуће је рећи све, има полемике, али питање је чему служи, јер се одлуке увек доносе у другим центрима моћи", каже.

Држава је на нашој страни

Овај филантроп за Спутњик каже да Нинову награду за личност године није очекивао, посебно у бурној години са короном, дешавањима у Украјини, а у нашој земљи била је и изборна, Косово је поново најактуелнија тема.
„Заиста нисам очекивао да тема којом се бавим, којом се бави Фондација, привуче пажњу, образовање је тињајућа тема, није акутна, нисам очекивао да ће је неко приметити. Бесплатно образовање је темељ модерног друштва, ако га не обезбедимо следећој генерацији, нећемо бити конкурентна земља, нација. Образовни систем клизи, треба га вратити тамо где је био. Ретка смо земља у Европи у којој ђаци не добијају уџбенике од државе, локалне самоуправе“.
После две године рада Фондације, њени бесплатни уџбеници користе се у 350 од 1200 школа у Србији. Борба иде споро, јер уџбенике није могуће брзо написати, али већ су покрили скоро 70 одсто књига за основну школу, све предмете, од првог до петог разреда. У наредне две године имаће све уџбенике за основно образовање, а затим прелазе на средње школе.
© Фото : Спутњику уступила Фондација Алек КавчићФондација и Математичка гимназије сваке године донирају рачунаре школама широм Србије
Фондација и Математичка гимназије сваке године донирају рачунаре школама широм Србије - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Фондација и Математичка гимназије сваке године донирају рачунаре школама широм Србије
Иза рада Фондације „Алек Кавчић“ је пуно спотицања и десет актуелних тужби, међутим, корупција приликом одабира и куповине уџбеника је доказана, у извештају Комисије за спречавање корупције.
„Држава је стала на нашу страну, државно тело издало је документ који показује да је тржиште нееластично, да издавачи не улазе у тржишну борбу са ценама, исте су, само је борба ко ће којом школом да завлада. Цене књига су нереално високе, а у извештају пише и који су механизми корупције. То прија, кад неко потврди све што сте причали годинама. Свака част Комисији, сад је важно шта ћемо по том питању урадити, Министарство образовања, али и ми појединци суочени са потврђеном истином“.

Вратити кажњавање

Кавчић додаје да је образовање које се наплаћује само једна сегмент нашег школства који треба мењати, просветни радници немају мотив, нису добро плаћени, више нема ђака који желе да упишу Учитељски, професорске смерове на осталим факултетима. Не желе да сутра раде за врло мале плате.
Са друге стране, образовање је олако схваћено, нема лоших ђака, односно понављача. Кавчић каже да смо погрешно схватили капитализам, као друштво у коме се све може, а потпуно заборавили на механизме кажњавања, преписивачи се множе, као и купци диплома.
„Када једном друштву одузмете механизам кажњавања, онда дође до самовоље. Верујте, у иностранству се преписивање кажњава смањеном оценом. Први пут кад ђак препише смање му оцену на крају године, па чак ако заслужи 5, због преписивања на крају добије четворку. Дуги пут кад га ухвате, понавља тај предмет следеће године. Трећи пут – шут из школе“.
У протекле две године обишао је готово све градове у Србији, сарадња са локалним самоуправама је све боља, а најбољи пример општина Шид која новцем који је давала за прваке сада купује уџбенике Фондације за децу свих разреда.
"У овом случају реч је о изузетном појединцу, човеку који је препознао значај образовања, а и труди се да у тој општини нешто постигне. Нисам то урадио ја, нити Фондација, на идеју су дошли родитељи, грађани општине Шид, али су у сарадњи са председником дошли до решења. Зоран Семеновић је врло сналажљив човек, уме да препозна и интерес бирача, на крају крајева, он је политичар, то му је и циљ“.
У разговору за Спутњик добитник Нинове награде за личност године објашњава и зашто себе сматра националистом, говори о својим пиротским коренима. Открива и ко су појединци и компаније у Србији који су помажу рад Фондације која сматра да образовање мора да буде бесплатно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала