- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Потопљен бразилски носач авиона: Протести због опасности од загађења /фото/

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/Rob Schleiffert / Бразилски носач авиона "Сао Пауло"
Бразилски носач авиона Сао Пауло - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Бразил је потопио расходовани носач-авиона упркос упозорењима група за заштиту околине да је брод препун отровних материјала.
Планирано и контролисано потапање спроведено је на удаљености од око 350 километара од бразилске обале у подручју где је дубина океана око 5.000 метара, навела је бразилска морнарица.
Одлука да се потопи шест деценија стар „Сао Пауло“ донета је након што бразилске власти нису успеле да пронађу луку која је спремна да га укотви, објавили су медији.
Иако су војни званичници рекли да ће потопити брод на „најбезбеднијем подручју“, групе за заштиту околине критиковале су одлуку, наводећи да носач-авиона садржи хиљаде тоне азбеста, тешких метала и других токсичних материјала који могу да загаде воду и уђу у ланац исхране.
Еколози су због тога апеловали на бразилског председника Лулу да Силву, који је обећао да ће зауставити уништавање животне околине, да хитно прекине „опасни“ план потапања.
Надлежни у Бразилу су инсистирали да је боље да намерно и планирано потопе брод него да дозволе да спонтано потоне у луци.
Морнарица је рекла да је изабрала место за потапање узимајући у обзир безбедност животне средине и које ће имати најмањи ефекат на здравље људи, животиња и екосистема.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала