- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Револуционарно оружје за Војску Србије: Пушка са два калибра стиже у јединице

© Tanjug / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJEМинистар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић у обиласку јединица Треће бригаде Копнене војске у Куршумлији.
Министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић у обиласку јединица Треће бригаде Копнене војске у Куршумлији. - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Војска Србије очекује испоруку већих количина модуларне пушке М-19 која има два калибра, 6,5 и 7,62 милиметра, рекао је др Ненад Милорадовић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе.
„Војска Србије користи пушке „застава“ М-70 и М-21, с тим што у специјалним јединицама имамо немачке „хеклер унд кох“ пушке Г-36 и ХК-416 и белгијске пушке „скар“ и низ снајперских пушака. Такође у употреби, за сада у мањем обиму, имамо и нашу модуларну пушку М-19, која је по нама револуционарно решење, у два калибра 6,5 милиметара и 7,62 милиметра, са одговарајућим дневним и ноћним нишаном. Она је у серијској производњи и очекују се испоруке већих количина. Искуство из досадашњих вежби говори да је њеним увођењем ефикасност стрељачке ватре повећана за више од 30 одсто“, рекао је Милорадовић.
Он је додао да се планира да та пушта постане стандардна борбена пушка Војске Србије, укључујући и краћу верзију, аутомат, која је намењена за посаде борбених и неборбених возила, особље командних и комуникационих возила.
„Ипак, најреволуционарнији део је заправо метак калибра 6,5 милиметара јер он даје те супериорне балистичке перформансе, без повећања силе трзања и смањења контролабилности оружја у рафалној паљби“, рекао је Милорадовић за штампано издање „Политике“.
Ваздухопловство Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Војска Србије тражи пилоте: Ко све може да се пријави /видео, фото/
Припадници Оклопно-извиђачког батаљона из састава Копнене војске реализују ове недеље тактичку обуку за извршавање наменских задатака у зимским условима.Ова обука је део редовних вежбовних активности извиђаиких јединица, а изводи се ради одржавања високог нивоа оспособљености професионалног састава за реализацију обавештајног обезбеђења у операцијама Војске Србије. - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Како изгледа зимска обука извиђача Војске Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала