- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шпигл: Брисел поново избегао конкретна обећања Кијеву за чланство у ЕУ

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и Европске уније
Заставе Украјине и Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Самит Украјина – ЕУ био је само сигнал подршке, али Кијев није добио никаква обећања у вези с пријемом у Европску унију. У завршној декларацији представници Брисела ограничили су се на симболичне изјаве, пише немачки лист „Шпигл“.
Према наводима листа, многи европски политичари страхују да би превише радикално проширење Европску унију учинило политички неспособном.
„Наше данашње присуство у Кијеву је јасан сигнал: цела Европска унија је на страни Украјине“, преноси „Шпигл“ речи шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, изговорене током јучерашњег самита ЕУ – Украјина. Лист истиче да тај састанак није ни могао бити ништа друго осим сигнала.
Премијер Украјине Денис Шмигаљ је изјавио да Украјина намерава да постане пунопрвна чланица Европске уније за две године. Ипак, процес уласка у ЕУ траје годинама, па чак и деценијама, наводи лист.
На самиту у Кијеву због тога није, како истиче „Шпигл“, било никаквих конкретних временских перспекитва за пријем Украјине у ЕУ, а у завршној декларацији само је потврђена приврженост подршци процесу евроинтеграција Украјине.
„Шпигл“ подсећа да су у јуну прошле године Украјина и Молдавија добиле статус кандидата за чланство у ЕУ, при чему у Бриселу тај гест посматрају као симболичан, јер он не подразумева аутоматску сагласност за ступање у савез. Статус кандидата је, ипак, повећао наде Кијева, наводи лист.
У вези с тим председник Украјине Владимир Зеленски је јасно назначио циљ: почети преговоре о ступању у ЕУ већ ове године, пише лист.
Многи политичари и дипломате из земаља Европске уније, међутим, редовно исказују сумње даје ЕУ сада спремна да прима нове чланице, јер ако у њен састав буду примљене Украјина и Молдавија, порашће притисак за чланство земаља Западног Балкана.
Експерти страхују да ће у случају тако радикалног проширења Европска унија постати неделотворна у областима спољне политике, финансија и безбедности, у којима је за доношење одлука потребан консензус свих чланица.
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Специјална операција у Украјини
Захарова: Брисел крши принципе на којима је грађена ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала