- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Шта се деси када делфини и људи заједно лове рибу /видео/

CC0 / Pixabay / делфини
делфини - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Вековима су препричаване анегдоте о сарадњи између делфина и људи, због чега су се научници запитали зашто до овога долази и да ли и делфини од овога имају неке користи.
У јужном делу Бразила постоји један мали приморски град по имену Лагуна. Поред људи, у близини његових обала станују и кљунасти делфини. Они се већ 140 година, ослањају једни на друге и удружени, лове рибу у плићацима.
Како би испитали зашто до ових и сличних сарадњи уопште и долази научници су поставили дронове и друге алате уз помоћ којих су забележили њихово кретање током лова.
„Ова студија јасно показује да и делфини и људи обраћају пажњу на понашање код оних других, али и да делфини знају да дају знак када мреже треба да буду забачене“, рекла је биолог Стефани Кинг са Универзитету у Бристолу.
Иако није била укључена у студију, овај стручњак за понашање делфина тврди да је са снимака јасно уочљиво како између рибара и морских сисара постоји кооперативно понашање на невероватно високом нивоу - што на крају резултира већим уловом рибе.

Зашто људи и делфини сарађују?

Пре свега треба узети у обзир да су и делфини и људи веома интелигентне, дуговечне и друштвене животиње. Међутим, када је реч о пецању, ту се веома разликују и чињеница је да су делфини много успешнији јер је вода њихово природно окружење.
„Вода је овде заиста мутна, тако да људи не могу да виде јата риба. Али делфини користе звукове у виду малих кликова да их пронађу“, слично шишмишима који користе ехолокацију, објаснио је морски биолог Маурицио Кантор са Универзитета Орегон.
Делфини из Лагуне уз помоћ ових звукова траже рибу, након чега их гоне ка обали. Паралелно са тим, они људима дају сигнал у виду скокова или дубоких зарона и обавештавају их када треба да баце своје мреже. Они други потом, улећу у воду и извршавају наређење.
Овај процес је био забележен из ваздуха уз помоћ дронова, сонара и микрофона који су пратили положај риба, као и џи-пи-ес уређаја који су били причвршћени за руке рибара. Резултати су указали да што су људи били синхронизованији са делфинима то су њихове мреже биле пуније.
Али шта се дешавало са делфинима? Након што би мреже пале у воду, јата риба су се раздвајала. Ово је делфинима олакшавало лов, такође је забележено и да су се често гостили са уловом из мрежа. Стога је закључак да из ове сарадње на крају сви извуку корист, пренела је „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала