- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бивши израелски премијер: Зеленски се крио у бункеру, Путин ми је дао реч да га неће убити

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на састанку са израелским премијером Нафтали Бенетом
Председник Русије Владимир Путин на састанку са израелским премијером Нафтали Бенетом - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
Пратите нас
Бивши израелски премијер Нафтали Бенет, који је почетком 2022. године био посредник између руководства Русије и Украјине, испричао је у интервјуу израелском 12 каналу да га је руски лидер Владимир Путин на почетку специјалне операције у Украјини уверио да украјинском председнику Владимиру Зеленском ништа не угрожава.
Ово је био Бенетов први интервју откако се повукао из политике у лето 2022. године. Присећајући се свог пута у Москву 5. марта 2022, где је имао састанак са Путином у Кремљу, Бенет је испричао како је текао разговор о судбини Зеленског.
„Знао сам да је Зеленски угрожен. Крио се у некаквом бункеру за који нико није знао. Али у неком тренутку, после три-четири сата од почетка састанка, питам: ′Реците ми, да ли намеравате да га убијете?′. Он је одговорио: ′Нећу убити Зеленског′. А онда сам му рекао: ′′Желим да потврдим, ви ми дајете реч да нећете убити Зеленског′. Он је одговорио: ′Нећу убити Зеленског′“, Бенет је дао своју верзију садржаја разговора са Путином.
Након састанка у Кремљу, наставио је бивши премијер, на путу до аеродрома, телефонирао је Зеленском и уверио га да није у опасности. Одмах након тога, приметио је Бенет, украјински председник се „вратио у своју канцеларију и снимио видео из свог кабинета” у којем је саопштио да се ничега не плаши.
Према речима израелског политичара, у том тренутку руски лидер је направио велики уступак.
„Зеленски је те суботе такође направио веома велики уступак…Одбио је да уђе у НАТО. То су били огромни уступци обе стране“, сматра бивши премијер.
Бенет је такође приметио да га је украјински председник замолио да се обрати руском руководству након почетка специјалне операције, с његове стране је то била „молба за помоћ“. „Зеленски ме је позвао и замолио да контактирам Путина. Имам све евидентирано… Било му је веома тешко. Не заборавите, у том тренутку је био сигуран да су му дани одбројани, да намеравају да га убију“, рекао је бивши шеф владе.
Истовремено је додао да је „потпуности координирао све своје акције” са лидерима САД, Велике Британије, Немачке и Француске.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала