- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕУ забранила увоз руских нафтних деривата

© Sputnik / Алексей МальгавкоРафинерија нафте у Омску
Рафинерија нафте у Омску - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
Пратите нас
Европска унија је од 5. фебруара забранила увоз руских нафтних деривата. Истовремено, земље Европске уније и Г7 уводе горњу границу цене руске нафте.
„Нафтне санкције са шестомесечним закашњењем ступиле су на снагу 5. децембра, санкције за гориво ступају на снагу два месеца касније, од 5. фебруара“, наводи се у извештају.
Напомиње се да је привремени изузетак направљен за оне земље ЕУ које не могу брзо да нађу алтернативу руским испорукама. Оне ће наставити са увозом до краја 2023. године.
Укупно су усвојена два ограничења цена: 100 долара по барелу за руске нафтне деривате, који се продају уз премију у односу на референтни квалитет нафте, и 45 долара по барелу за оне који се продају уз попуст.
Немачки портал РНД, наводи да увођење горње границе цена руских нафтних деривата ствара претњу раста цена дизел горива у Немачкој. Напомиње се да је дизел гориво сада дефицитарно на светском тржишту, а ако га ЕУ више не купује од Русије, мораће да се снабдева из удаљенијих крајева. На пример, како је приметио Томас Паулс са Института за немачку економију, из Саудијске Арабије.
„Капацитет специјалних пловила је ограничен, руте су дуже, а самим тим транспорт је и скупљи“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала