- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Мапа Европе направљена од славних уметничких дела /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзложба "Путевима пријатељства Москва - Београд"
Изложба Путевима пријатељства Москва - Београд - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
Пратите нас
Мапа Европе, направљена тако да сваку земљу представља по једно познато уметничко дело, објављена је на Твитеру, на профилу популарне платформе „Терибл мапс“, која редовно објављује занимљиве географске карте.
Мапа приказује фотографије познатих уметничких дела на подручјима њихових земаља, а Србију представља слика „Рањени Црногорац“ Паје Јовановића.
Босну и Херцеговину представља слика „Планински пејзаж“ Карла Мијића, Словенију „Пролеће“ Ивана Гохара, Хрватску „Римљанка с лаутом“ Вјекослава Караса, Албанију „Девица Марија с Исусом у десној руци“ сликара Онуфрија, а Македонију сцена из псалтира из Париског зборника.
Када су у питању друге европске земље, „Мона Лиза“ Леонарда да Винчија представља Италију, „Пољубац“ Густава Климта Аустрију, „Девојка с бисерном минђушом“ Јоханеса Вермера представља Холандију, Пикасова „Герника“ Шпанију, „Златна јесен“ Исака Левитана Русију...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала