- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: САД желе да распореде хиперсоничне и крстареће ракете у Јапану

CC0 / MC1(SW/AW) Leah Stiles / Тактичка крстарећа ракета "Томахавк" лансирана из лансера Мк-41 са америчког разарача "Фарагат"
Тактичка крстарећа ракета Томахавк лансирана из лансера Мк-41 са америчког разарача Фарагат - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су тражиле од Јапана да на њеној територији распореде хиперсоничне ракете ЛРХВ и крстареће ракете „томахавк” у циљу супротстављања Кини, пише лист „Санкеи”.
Према подацима листа, размештање ракета на територији Јапана се разматра у оквиру стратегије распоређивања таквог наоружања на такозваном првом ланцу острва који затварају Кини излаз на Тихи океан. САД су, како пише лист, почеле да разматрају то питање са Јапаном пре три-четири године. Притом, Токио позитивно гледа на то и хоће да одобри размештање ракета.
Међутим, та тема се није покретала на састанку јапанског премијера Фумио Кисидија са председником САД Џозефом Бајденом, као ни на јануарским консултацијама министара спољних послова и одбране у формату 2+2.
У складу са Споразумом о ликвидацији ракета средњег и малог домета у Сједињеним Америчким Државама није било ракета домета од 500 до 5.500 километара, док Кина има више од хиљаду таквих ракета, пише лист. Након што су 2019. године престале да важе обавезе из уговора, Вашингтон има за циљ да што брже развије ракете средњег домета, посебно хиперсоничне ракете, које ће бити размештене у текућој години.
Према подацима листа „Санкеи”, реч је о ракетама ЛРХВ и око 100 ракета „томахавк”. Притом се не појашњава колико ракета САД намеравају да распореде у Јапану. Није јасно ни која ће то локација бити, али је владин извор навео да је један од кандидата острво Кјушу.
Јапански лист „Јомиури” је пре две недеље саопштио да су САД одустале од плана да ракете средњег домета распореде на територији Јапана. Оне сматрају да је довољно за обуздавање Кине то што Токио намерава да добије сопствени потенцијал постављањем крстарећих ракета „томахавк” и повећању домета ракета „тајп 12”. Портпарол Пентагона Сабрина Синг је неколико дана касније оповргла та саопштења, али није изнела детаље.
Ракетни напад са америчког разарача Портер на ваздухопловну базу у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
СВЕТ
Јапански медији: Токио жели да набави америчке ракете домета од 1.000 километара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала