- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Шта се скрива иза зидина Руског дома усред Београда | Моја Русија у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићРуски дом у Београду осветљен у бојама руске заставе
Руски дом у Београду осветљен у бојама руске заставе - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
Пратите нас
У новој епизоди „Моје Русије у Србији“ водимо вас у „Руски дом“ у Београду, чија је историја тесно повезана са доласком десетина хиљада Руса који су након револуције, 1917. године и крвавог грађанског рата, пада Руског царства и доласка на власт бољшевика, своје уточиште нашли у тадашњој Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.
Сазнаћете зашто је велелепно здање у стилу руског ампира – „царског стила“ изграђено баш у центру српске престонице, у Улици краљице Наталије и видећете шта се све скрива иза зидина зграде коју је саградио Василије Баумгартен, југословенски архитекта, војни инжењер, генерал- мајор Беле гарде и Војске Краљевине Југославије, који је пројектовао и зграду Генералштаба у Београду.
Шта је „Руски дом“ значио за десетине хиљада „белих Руса“, а шта за српски народ. Какву улогу је имао током девет деценија свог постојања?
Открићете и шта је пронађено на старом зиду изложбене сале „Руског дома“ и какву je поруку оставио Покрет руског соколства у Београду.
Божићним специјалом започели смо нову сезону „Моје Русије“, под новим називом „Моја Русија у Србији“. Из далеке Русије преселили смо на Балкан, где откривамо вама позната, али и скривена „руска места“ у Србији.
Откривамо и какав су траг оставили Руси у Србији кроз историју од културе, просвете, уметности, архитектуре до свих других сфера. Настављамо да упознајемо руске традиције и обичаје и откривамо везе између наше две државе и два народа.
„Моја Русија у Србији“ са Оливером Икодиновић емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у емисији „Моја Русија у Србији“ води вас на вама позната, али и скривена места у Србији која су обележили знаминити Руси.
Завирите са нама у различите кутке Србије, упознајте њихове везе са Русијом.

О емисији „Моја Русија у Србији“

Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у емисији „Моја Русија у Србији“ води вас на вама позната, али и скривена места наше земље која су обележили знаминити Руси. Завирите са нама у различите кутке Србије и упознајте њихове везе са Русијом. Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Споменик Цару Николају Другом у центру Београда - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Подкаст
Како се Србија одужила руском цару, који је због ње жртвовао живот и круну | Моја Русија у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала