- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Поглавар Исламске заједнице у БиХ подржао имама који је вређао Светог Саву и СПЦ

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/Vrtleska225 / Хусеин Кавазовић, поглавар Исламске заједнице у БиХ
Хусеин Кавазовић, поглавар Исламске заједнице у БиХ - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
Пратите нас
Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић посетио је Козарац и пружио подршку имаму Амиру Махићу који је недавно српског светитеља Саву назвао зачетником фашизма, а Српску православну цркву - сектом.
Махић је информисао Кавазовића о случају и полицијској истрази која се води против њега због јавног изазивања и подстицања насиља и мржње. Кавазовић је рекао да је Исламска заједница увек стајала иза својих имама.
„Имам је вршио мисију и јасно је признао своју грешку. То није уобичајено у овом друштву, чак ни у верским заједницама. Тим чином он је показао своју доследност, као што је и Исламска заједница показала да се чврсто придржава принципа које је градила и неговала годинама. Од других такође очекујемо да се придржавају принципа које јавно промовишу и за које кажу да се залажу“, рекао је Кавазовић.
Додао је да је Исламска заједница уз своје имаме који су, како је рекао, њене институције, тврдећи да су „имами у Републици Српској годинама под сталним притиском“.
„Имами су били на челу повратка, они су градили и домове и верске објекте, и они су у исто време са тим хуманим радом и залагањем за општу добробит, били изложени сталним притисцима. И они и њихова деца. Зато бисмо подсетили да је Исламска заједница на притиске, мржњу, организоване хајке и селективни приступ законима и раније упозоравала међународну заједницу“, рекао је он.
Како је рекао, „овај случај могао би бити преседан, да коначно и међународна заједница, као и домаћи политичари, озбиљније размотре позицију бошњачке деце у образовним установама у Републици Српској“.
Кавазовић тврди да су бошњачка деца изложена верској дискриминацији и екстремном наметању другачијих верских уверења.
„Исламска заједница ће хафизу Махићу и овог пута дати своју подршку“, рекао је он.
Главни имам Меџлиса Исламске заједнице Козарац хафиз Амир Махић казао је да посета реиса Кавазовића много значи, те да је „уз конкретну подршку много лакше пребродити постојеће изазове и искушења“.
Нагласио је да „поједностављена објашњења и медијско-политичка сензација која се прави од овог случаја не доприносе нити решавању овог случаја, нити Бошњацима Козарца и Приједора, већ напротив, сeју непотребну сумњу“, објављено је на сајту Исламске заједнице БиХ.
Исламска заједница је ангажовала адвоката и очекује да ће овај случај бити решен у корист имама, додаје се у саопштењу.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
РЕГИОН
Светом Сави приписао фашизам, а СПЦ секташтво! Додик реаговао на речи имама из Козарца
Имам - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
РЕГИОН
Покренут поступак против имама из Козарца због вређања Светог Саве и СПЦ
Џамија - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
РЕГИОН
Имам из Козарца се извинио за увреде на рачун Светог Саве и СПЦ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала