- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Алек Кавчић ослобођен по тужби издавачке куће „Клет“

© Фото : Спутњику уступила Фондација Алек КавчићАлександар Кавчић, професор Универзитета Карнеги Мелон
Александар Кавчић, професор Универзитета Карнеги Мелон - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Пратите нас
Трећи основни суд у Београду ослободио је данас професора Алека Кавчића по тужби коју је против њега поднела издавачка кућа „Клет“, за повреду пословног угледа, саопштила је данас Фондација Алека Кавчића.
У саопштењу се подсећа да је ова издавачка кућа тужила професора Кавчића за повреду пословног угледа јер је јавно говорио да се уџбеници у основним школама у Србији бирају корупцијом.
Како прецизирају у саопштењу, овом пресудом доказано је да, јавно оглашавање издавачке куће „Клет“ у којој позивају учитеље да „наруче 20 уџбеничких комплета“, а да ће они заузврат добити таблет, „коруптивно деловање“, преноси Танјуг.
Такође, наводе да је доказано да су „Клет“, „Фреска“ и „Нови Логос“ три правно повезана лица, и да имају доминантан положај на тржишту.
Изјаву професора Кавчића да је „Клет“ део немачке групације суд је такође потврдио, а како наводе у саопштењу њихов доминантан положај на тржишту уџбеника потврдила је и Комисија за заштиту конкуренције.
Они сматрају и да је овом пресудом потврђено да професор и оснивач фондације Кавчић, подиже степен свести о значају просвете, те да су његове тврдње о корупцији приликом избора уџбеника истините, као и да он није никаква конкуренција издавачкој кући „Клет“, јер је, како наводе, њихов превасходни циљ профит, док је Фондација потпуно бесплатно поделила више од 50.000 оригиналних штампаних издања уџбеника.
Погледајте и најновији Спутњиков интервју са Алеком Кавчићем:
Александар Кавчић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
СРБИЈА
Кавчићева мисија: Србија одобрава бесплатне уџбенике – рат против страних издавача и корупције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала