- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички економиста: Амерички долар може изгубити позиције као резервна валута

© Sputnik / Владимир ТрефиловАмерички долар
Амерички долар - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Пратите нас
Амерички економиста Нуриел Рубини, који је 2008. године предвидео кризу, навео је да је могуће да ће долар да изгуби своју позицију на месту резервне валуте у наредних десет година, преноси лист „Фајненшнал тајмс“.

„Одлазак америчког долара са позиције главне резервне валуте вероватно ће се догодити у наредној деценији“, рекао је Рубин, напоменувши да ће све веће геополитичко ривалство између Вашингтона и Пекинга довести до појаве две конкурентске светске резервне валуте.

У децембру су Кина и Саудијска Арабија већ спровеле своју прву трансакцију у јуанима што може да постане норма и за друге земље.
Како је економиста појаснио, доминација долара угрожава дигиталне валуте и платни систем „Вичет пеј“ и „Алипеј“.
Раније је слично мишљење истакао амерички финансијер, инвеститор и оснивач компаније „Бриџватер асоциатес“ Реј Данило, који сматра да епоха светског поретка са доминацијом долара и глобализацијом у економији полако нестаје. Главне светске државе сада формирају своје економске, финансијске и војне блокове. Према његовим речима, САД, Европа и Јапан имају велике дугове и зависност од својих централних банака, које штампају новац за откуп државних дугова.
Председник Русије Владимир Путин пролази поред лога БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
ЕКОНОМИЈА
Удар златног стандарда: Сахрана доларског система неизбежна - рађа се БРИКС валута
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала