- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Борба титана – где ће нас одвести економски рат | Енергија Спутњика

CC0 / / Економија - илустрација
Економија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Пратите нас
Уз сукоб НАТО-а са Русијом на тлу Украјине актуелан је и геополитички сукоб САД са Русијом и Кином, али и земљама, чланицама ЕУ.
Економске мере које САД уводи против руских енергената, увлачећи у тај привредни сукоб не само Европу већ и чланице Г7 само су део маневара против земаља које у Вашингтону сматрају претњом за њихову глобалну доминацију.
Западни аналитичари отворено упозоравају да Америка полако окреће леђа Европи, док не крије све агресивнији наступ против Кине. Без намере да улазимо у оцене оних који најављују, и буквално, рат Вашингтона и Пекинга, морамо констатовати да се захуктава економски сукоб САД и Кине за светску доминацију на полју чипова и других високих технологија. Сукоб око економске доминације траје већ годинама. Једна од последњих мера САД је увођење санкција Кини на чипове. Пекинг је одговорио забраном извоза најнапреднијих технологија за производњу соларних панела.
Истовремено амерички подстицаји изазивају одлазак индустрије, поготово оне која троши пуно енергената из Европе. Из ЕУ се, наравно, буне.
У једном чланку високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ је написао да Европи прети опасност да постане „небитна“. Борељ притом говори о слабљењу значаја Европе у свету.
„Пре тридесет година иза четвртине глобалног просперитета стајао је наш континент. За двадесет година наш удео у глобалној економској производњи биће највише 11 процената“, рекао је Борељ указујући да је стратешка аутономија „питање политичког опстанка“.
Очигледно је да су дешавања у Украјини и актуелна енергетска криза нагнали креаторе националних економских политика да посебну пажњу посвете националној, не само енергетској безбедности. Преиспитују се трговинске и индустријске политика, финансије и инвестиције (где многима у свету смета Кина и њен „пут свиле”).
О томе ко ће победити у овој борби титана, где ће свет стићи након овог економског рата зарад планетарне доминације у данашњој „Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са Бошком Коркоделовићем, економским новинаром и аналитичаром.
Енергија Спутњика, 6.2.2023.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала