- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Скандал тресе Острво – руши се највећа фудбалска „монархија“: „Ако сте лагали – нема пријатељства!“

© AFP 2023 / LINDSEY PARNABYПеп Гвардиола
Пеп Гвардиола - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Пратите нас
Истражна комисија Премијер лиге утврдила је током четворогодишње истраге да је Манчестер сити прекршио бројне одредбе финансијских правила. „Грађанима“ због тога прети одузимање бодова, уколико се оптужбе испоставе као тачне.
Ово је други пут да је шампион Енглеске у оваквом проблему. Претходно је УЕФА у марту 2020. године водила сличну истрагу и чак избацила „Грађане“ из Лиге шампиона, али је потом Сити на арбитражи у Швајцарској у јулу исте године „оборио“ ту одлуку.
Овог пута ситуација је, чини се, озбиљнија, пошто је утврђено да су шампиони Енглеске прекршили више од 100 пута правила финансијског фер-плеја Премијер лиге од 2009. године па све до данас.
Клуб ће сносити санкције уколико буде доказана бар половина оптужби.
Оптужбе се односе на финансијске информације у вези са приходима, детаљима о плаћању тренера и играча, кршење прописа УЕФА, као и на сарадњу у истрагама Премијер лиге претходних сезона.
Челници Премијер лиге су документацију за све наводне прекршаје проследили независној комисији, која ће испитати цео случај. Уколико се испостави као тачно, биће то могући почетак краја највеће „фудбалске монархије“ у Енглеској.
Такође, евентуална казна могла би да услови ранији одлазак са кормила Пепа Гвардиоле чији уговор са клубом истиче у лето 2025. године.
Навијачима је и даље у сећању прошлогодишње излагање Каталонца када се појавила сумња у пословање Манчестер ситија.

„Рекао сам свима у клубу, ако ме лажете, сутрадан сам отишао одавде. Отићићу и нећемо више бити пријатељи. Верујем вам јер сам уверен да ме не лажете сто одсто од првог дана и браним клуб због тога“, рекао је својевремено Гвардиола.

Уколико Манчестер ситију буде одузето неколико бодова у овој сезони, то би их аутоматски избацило из трке за шампионску титулу.
Актуелни првак, који је освојио четири од пет последњих титула у Премијер лиги, је тренутно други на табели са пет бодова мање и утакмицом више од Арсенала.
СПОРТ
Као да су предосетили – српски фудбалери избегли разоран земљотрес у Турској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала