- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У земљотресу у Турској ослобођена 1.000 пута већа енергија него у Краљеву 2010. године

© Sputnik / Максим ДурневРушевине након земљотреса у Турској
Рушевине након земљотреса у Турској - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Пратите нас
Колика је разорна моћ данашњег земљотреса у Турској и Сирији говори чињеница да је код њега ослобођена 1.000 пута већа енергија од оног у Краљеву из 2010. године, каже Бранко Драгичевић из Републичког сеизмолошког завода.
Оно што је допринело великим жртвама јесте и то што се земљотрес догодио у раним јутарњим сатима, када су многи били у објектима који нису сеизмички заштићени, рекао је Драгичевић.
Сеизмолози сматрају да би земљотрес који је ноћас погодио Турску и Сирију могао бити најснажнији у историји Турске, а сличан потрес догодио се пре више од 80 година.
Бранко Драгичевић из Републичког сеизмолошког завода истиче да је до овако снажног земљотреса дошло због тога што се у последњој деценији накупила огромна сеизмичка енергија која се у једном тренутку, без икаквих наговештаја, ослободила на овом подручју.
То је, подсећа, сеизмички познато подручје, које припада тзв. медитеранском појасу којем и ми припадамо и где су се у прошлости дешавали снажни земљотреси, преноси РТС.
Према његовим речима оваквих потреса буде петнаестак годишње, само што се дешавају у ненасељеним подручјима, тако да нису запажени.
"Ако би хтели да упоредимо колика је разорна моћ овог земљотреса, присетимо се оног у Краљеву 2010. године, који је имао 100 пута нижу магнитуду, али је при овом земљотресу у Турској, ослобођена 1.000 пута већа енергија него што је било енергија потреса у Краљеву", рекао је Драгичевић.
Такође, каже, и дубина на којој је био епицентар веома утиче на последице, и она је у овом случају била релативно мала, негде 15 километара, мада ће сигурно долазити ревидарани подаци.
"Оно што је допринело великим последицама јесте и то што се догодио у раним јутарњим сатима, када су многи људи били у објектима, а знамо да је 80 одсто страдалих у објектима који нису сеизмички заштићени", рекао је Драгичевић.
То потврђују и слике које долазе са терена на којима се види да су неке зграде остале и неоштећење, што нам даје наду да можемо да се заштитимо од земљотреса, каже сеизмолог.
Указао је да се данашњи земљотрес у Турској и Сирији налази у тзв. Источном анадолијском раседу, и да су земљотреси такве јачине ту очекивани.
Тврђава у Газијантепу - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Земљотрес уништио тврђаву стару 2.200 година /видео/
Земљотрес у Турској - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
СВЕТ
Предвидео земљотрес пре три дана: Десиће се баш овде!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала