- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Википедија“ на српском трећи пут најбоља на свету

© Flickr / throwthedamnthingВикипедија лого
Википедија лого - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
Пратите нас
Глобална кампања уређивања референци #1Либ1Реф (један библиотекар, једна референца) довела је Википедију на српском на прво место по доприносу проверљивости чланака на Википедији.
Укупно 37 уредника Википедије на српском језику унело је чак 12.653 референци у чланке где су оне недостајале, чиме је Википедија на српском заузела прво место у свету.
Кампања уређивања референци се организује сваке године од 2016. године, у сусрет дану Википедије, како би се повећала поузданост и проверљивост чланака који се на њој налазе, преноси Танјуг.
Википедија је једно од првих места на које читаоци долазе при потрази за информацијама и због тога су ове кампање посебно значајне.
Овом кампањом чланци добијају нове и проверене изворе података, чиме се поспешује поузданост највеће слободне електронске енциклопедије, Википедије.
Већ трећу годину заредом са убедљиво највише унетих референци прво место је заузела Википедија на српском језику и наставила низ успешног учешћа у кампањи.
Иза Википедије на српском, следе Виипедија на пољском са унетих 4.227 референци и француском са 1.871 унетих референци.
Најбољи уредник кампање је српска учесница Николина Шепић са преко 6600 унетих референци. Овим је наш успех још значајнији, јер смо се, као мања вики заједница, пласирали на прво место у свету.
И током 2022. и 2021. године смо освојили прва места у овој глобалној кампањи.
У последњих шест година од када „Викимедија Србије“ учествује у кампањи, укупно је додато преко 46 хиљада референци у чланке, чиме се приказује значај ове кампање за поузданост Википедије.
Викимедија Србије“ је у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић” и Викимедијином заједницом Републике Српске учествовала у кампањи додавања референци на Википедији #1Либ1Реф (један библиотекар, једна референца).
Кампања је трајала од 15. јануара до 5. фебруара 2023. године, а осим библиотекара, придружили су јој се и други заинтересовани појединци. Током кампање су одржане и две радионице за библиотекаре, прва у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”, друга у Библиотеци града Београда.
„Викимедија Србије“ је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.
Удружење је укључено у међународни Викимедијин покрет и признато као локални огранак на територији Србије.
Википедија, библиотека - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
РУСИЈА
Русија прави своју „Википедију“ – портал „Знање“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала