- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амбасадор Србије у Турској: Српски спасиоци на терену, на делу велика солидарност Турака

© AP Photo / Hussein MallaПоследице земљотреса у Турској
Последице земљотреса у Турској - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Пратите нас
Амбасадор Србије у Анкари Зоран Марковић открива за Спутњик да су оба српска спасилачка тима на терену у рејону Газијантепа и истиче да се у овим туробним данима велика солидарност турског народа показала на делу.
Иако број жртава још није дефинитиван, постоји тенденција ка смиривању целокупне ситуације, каже за Спутњик амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић. Према тренутним подацима више од 3.400 људи је страдало, више од 21.000 је повређених и око 6.000 је срушених стамбених објеката у десет провинција Турске погођених земљотресом.
Српски тимови већ на терену, нема повређених Срба
Оба спасилачка тима Србије стигла су у Турску и већ се налазе у рејону Газијантепа, амбасада је у контакту с њима и стоји им на располагању за све што би могло да им помогне у извршењу њихове мисије, али и за сваког од њих појединачно, истиче Марковић.
Међу настрадалима и повређенима нема српских држављана, телефонске линије амбасаде су константно отворене и до сада дипломатско представништво није примило ниједан позив ни из Србије, ни из Турске у ком би се било ко распитивао о неком нашем држављанину или његовом статусу било где у Турској, а посебно не у угроженом подручју.
„У угроженом подручју, према нашим подацима налази се мање од 30 наших држављана који су углавном ту због посла. Интересантно је да у подручју Дијарбаркира имамо четири наша инжењера које је послао НИС на нафтна поља да обављају одређене техничке активности у истраживању нафтних бушотина у региону. С њима смо у директном контакту, сви су добро и здраво и ниједног тренутка нису били угрожени земљотресом. Остали су углавном у рејону Газијантепа. Сви чије смо телефоне имали су директно контактирани из амбасаде, са преко 20 смо обавили директну комуникацију и сви су добро и здраво.“
Туробна ситуација на делу велика солидарност Турака
Данашњи дан у Анкари уобичајени је радни дан, ништа се епохално не дешава осим што сви подробно прате вести. Десет турских провинција погођених земљотресом спадају у сиромашне делове Турске, земље са врло јако израженом унутрашњом миграцијом због запослења. Зато људи из ових сиромашних провинција често гравитирају ка индустријским центрима.
„Анкара је иначе административни центар Турске али и средиште војне индустрије, тако да има доста људи који су пореклом из тих провинција. Оно што сам имао прилике да сазнам са мојим пријатељима и људима са којима сарађујем је да су многима комплетне породице под рушевинама, конкретно у Кахраманарашу, у подручју епицентра земљотреса, тако да чекају да их спасилачке екипе извуку. Ситуација је прилично туробна што је нормално у оваквим околностима.“
Међусобна солидарност турског народа је, што се показало претходних година и деценија, велика је и Турци су спремни да помогну сународницима и ван граница Турске, тако да су тимови из 81 провинције колико их је у Турској, већ на терену, истиче Марковић.
Међународна солидарност на геополитички трусном подручју
Помоћ стиже из свих крајева Турске али и из иностранства, а Азербејџан је први реаговао слањем спасилачких тимова – више од 130 Азербејџанаца је стигло. Показало се и да постоји једна међународна солидарност на подручје које је трусно не само сеизмички већ и геополитички, објашњава амбасадор.
„Већ годинама, да не кажем деценијама, траје сукоб између Радничке партије Курдистана и турских безбедносних снага, а уназад десет година и сукоб између протурских милиција и Асадових снага из Дамаска. Онда имате руске и америчке трупе, прокурдске милиције и наоружана арапска племена и кад све то ставите у једну кошару заједно са овим земљотресом то је амбијент за потпуну катастрофу.“
Ситуацију на северу Сирије амбасадор Зоран Марковић прати преко портала и тако је сазнао да има око 1.400 мртвих – око 750 у подручју Идлиба које под контролом протурске опозиције, око 720 на подручју под контролом Дамаска, док се не зна број жртава на територији под контролом прокурдских милиција које гравитирају Американцима.
Рушевине након разорног земљотреса у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
СВЕТ
УЖИВО Број жртава земљотреса премашио 7.000, у Турској за 39 сати 160 потреса /видео, фото/
Рушевине након разорног земљотреса у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
СВЕТ
Сведочанство за Спутњик испред срушених зграда у Турској: Испод камења и шута ваде ћерке и синове
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала