- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ђукановић снажно подржао Приштину у намери да постане члан међународних организација

Пратите нас
Одлазећи црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је данас у Подгорици да Црна Гора „снажно подржава“ и да има пуно разумевање за амбиције Приштине да тзв. Косово постане члан Савета Европе, Партнерства за мир и добије статус кандидата за ЕУ.
Претходно је председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи на заједничкој конференцији за новинаре у Подгорици оценила да је пуна интеграција Црне Горе и такозваног Косова у евроатлантске структуре неопходна и кључна за стабилност и прогрес целог Западног Балкана, као и да је чланство Црне Горе у НАТО-у много допринело миру и стабилности у региону.
„НАТО је наш стратешки циљ, наше земље настављају да буду фокусиране на јасан пут ка ЕУ. Пуна интеграција Црне Горе и Косова у евроатлантске структуре није опција, већ неопходност“, рекла је она и подсетила да је Црна Гора подржала тзв. Косово у свим међународним организацијама у којима је аплицирало.
Ђукановић је казао да се темељни дефецит региона једино може отклањати путем интеграција.
„Отуда наша спремност на сарадњу на тим питањима са свим суседима. Верујемо да је то једини пут којим можемо учврстити стабилност“, рекао је Ђукановић и додао да у том контектсту Црна Гора разуме амбиције тзв. Косова да постане чланица Савета Европа.
„Разумемо њихову иницијативу да добију кандидатску статус за ЕУ. Снажно то подржавамо и мислимо да је то једини одговоран приступ према амбицији Косова и сваке друге државе региона“, навео је Ђукановић.
Како је оценио, безвизни режим за грађане тзв.Косова први је важан корак.
Ђукановић је казао да је са Вјосом Османи Садриу разговарао и о билатералним питањима и да су задовољни јер су односи садржајни, квалитетни и пријатељски, али да постоји јасан простор за даље унапређење.
„Остаје нам да и даље радимо на јаснијој видљивости и уставној легитимацији црногорске мањине на Косову. Знамо да је то циљ који је скопчан са одређеним ограничењима у Уставу Косова у овом тренутку, разумемо то“, навео је Ђукановић.
Он је рекао да су разговарали и о могућностима за унапређење економске сарадње.
Ђукановић је истакао да је уверен да ће посета Вјосе Османи Садриу учврстити поверење између две државе.
„Верујем да ће се, након консолидације извршне власти у Црној Гори, а очекујем и скоре парламентарне изборе, и након што се успешно оконча процес преговора о споразуму између Косова и Србије, створити бољи услови за пуну посвећеност билатералним односима и за даљи просперитет наших односа“, рекао је Ђукановић, пренела је РТЦГ.
Како је навео, Црна Гора са пажњом прати све што се дешава у преговорима Београда и Приштине.
„Верујемо да је тај дијалог успешно почео и да може добити нову динамику и квалитет. Уверени смо да је могуће доћи до дугорочно одрживог споразума, желимо да као одговорни суседи подржимо Косово“, рекао је он.
Ђукановић је казао да је је то један од најважнијих интереса у региону.
„Решавањем тог питања била би битно унапређена стабилност региона“, додао је он.
Ђукановић је казао да је јасно да у подршци коју Црна Гора даје европским аспирацијама тзв. Косова нема никаквих закулисних мисли.
„Овај регион ће бити стабилнији када буде интегрисан у европске структуре“, навео је Ђукановић.
Он је рекао да је много већи значај одакле та подршка долази.
„Када смо ми аплицирали за Савет Европе, за кандидатски статус у ЕУ, за НАТО, пресудно важна је била подршка Словеније, Хрватске, Албаније“, казао је Ђукановић.
Како је казао, Црна Гора је остварила много већи морални, политички кредибилитет у међународној заједници у односу на њену величину.
„Током две и по године експеримента, не мислим да смо потрошили тај међународни кредибилитет“, рекао је Ђукановић.
Милан Кнежевић - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
РЕГИОН
Заставе тзв. Косова у Подгорици; Кнежевић: Мило и Дритан да дочекају Османијеву у Жутој кући /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала