- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Међународни кривични суд одавно сам себе дискредитовао

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Пратите нас
Експерти Уједињених нација немају овлашћења да спроводе истраге о ратним злочинима, ко год да их је починио, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.
„Што се тиче некаквих експерата Уједињених нација, који се баве некаквим истраживањима о наводним злочинима приватне војне компаније 'Вагнер' – није ми познато да постоје било какви експерти УН који би имали овлашћења да разматрају било какве аспекте ратних злочина, ко год да их је починио“, изјавио је Лавров одговарајући на молбу новинара да коментарише позиве УН да се спроведе истрага о евентуалним злочинима групе „Вагнер“ у Малију.
„Знам да таква овлашћења има Савет безбедности Уједињених нација. Постоје таква овлашћења, у крајњој мери, она су својевремено уписана у статут Међународног кривичног суда – да оне земље које су прихватиле тај статут, морају да испуњавају одлуке Међународног кривичног суда. Овде, међутим, постоје изузеци и, узгред речено, у контексту логике неоколонијализма“, рекао је Лавров.
Према његовим речима, „Међународни кривични суд је у великој мери већ дискредитовао себе“.
„У Уједињеним нацијама ниједан експерт не може да каже: 'Ја, ето, проучавам ратне злочине или спроводим било какву истрагу“, додао је Лавров.
Власти Малија су раније из земље протерале шефа Одељења за питања људских права Мисије УН за стабилизацију у тој земљи. Према наводима медија, таква одлука је донета пошто је заштитник људских права у Малију у говору на скупу у УН осудио ситуацију у вези с безбедношћу у тој земљи и „оптужио нове руске војне партнере“ малијског руковдства да нарушавају људска права.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала