- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: У Европи наступила криза у снабдевању муницијом због сукоба у Украјини

© Sputnik / РИА НовостиМуниција за хеликоптере руских војно-космичких снага у Украјини
Муниција за хеликоптере руских војно-космичких снага у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Пратите нас
Конфликт у Украјини је изазвао кризу у испорукама муниције у Европу, с обзиром на то да произвођачи оружја настоје да допуне националне резерве држава и обезбеде испоруке оружја Кијеву, пише лист „Фајненшнал тајмс“.
Према подацима листа, рекордни захтеви за испорукама муниције стварају велики терет за индустријске капацитете Европе. Према проценама експерата, Украјини је дневно потребно више од пет хиљада граната, колико једна мања европска земља наручује на годишњем нивоу. Испорука наоружања је отежана и због недостатка сировина и малих капацитета за производњу.
Генерални директор норвешко-финске компаније „Намо“ Мортен Брандтсег је изјавио да је број захтева за испоруку неких компоненти толико велики да су рокови за испоруку од неколико месеци до неколико година. Како би одговориле на велику потражњу и смањиле време производње и испоруке муниције, многе компаније су повећале број смена и запослиле више људи.
Немачка компанија „Реинметал“ планира изградњу нове фабрике у Мађарској, као и поновно отварање фабрика које су раније затворене.
Испоручиоци сировина и компоненти за муницију наводе да њихови клијенти траже да се производња неких материјала повећа за 100-200 одсто, мада директори компанија тврде да је то немогуће урадити у кратком року.
Војне вежбе НАТО-а у Летонији - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Специјална операција у Украјини
Русија у УН упозорава: Западне земље стварају ризик од сукоба нуклеарних сила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала