- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Одржан важан састанак у Грчкој: Како српски привредници да користе погодности Солунске луке

© SAKIS MITROLIDISЛука Солун
Лука Солун - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Пратите нас
Управа Солунске луке ће се, на предлог Привредне коморе Србије (ПКС) и Генералног конзулата у Солуну, заложити да привредници Србије добију веће погодности у коришћењу ове велике луке, речено је на састанку представника ПКС са Управом луке и њеним председником Таносом Лиагкосом и конзулом Србије у Солуну Јасмином Милачић, саопштила је ПКС.
На састанку у Солуну се разговарало о погодностима коришћења Солунске луке када су у питању привредници из Србије, као и о редовном контејнерском железничком саобраћају од Солуна до Ниша.
Из ПКС наводе да је са српске стране предложено и отварање представништва које би омогућило нашим привредницима бољу координацију у раду с луком, а председник Солунске луке Танос Лиагкос је обећао да ће се код грчког Министарства саобраћаја заложити за укидања или бар повећање транспортних дозвола нашим шпедитерима и превозницима.
Директор Регионалне привредне коморе у Лесковцу Горан Јовић, позвао је представнике Солунске луке да у ПКС презентују које би погодности имали српски привредници у коришћење луке у Солуну.
Ову луку је, истичу из Привредне коморе, бивша Југославија много више користила и имала свој закупљени простор у њој.
За разлику од Пирејске луке у Атини, из које према Србији годишње дође између 1.300 и 1.400 композиција са контејнерима, тај број из Солунске луке је много мањи.
Коришћењем Солунске луке, која је од Београда удаљена 630 километара, колико и лука Копар, али са транспортом дужим од пет до седам дана, смањили би се трошкови и време испоруке робе, наводе из ПКС и додају да би уз споразум између Северне Македоније и Србије кроз Отворени Балкан, транспорт контејнерске и друге робе био много повољнији и бржи, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала