- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија поуздано обезбеђује потребе Малија у одбрамбеној способности

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Пратите нас
Русија поуздано обезбеђује потребе Малија у погледу осигуравања његове безбедносних и одбрамбених способности, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
„Уз нашу подршку, евидентан је успех малијског руководства у борби против тероризма и ту сарадњу ћемо свакако наставити“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре након састанка са министром спољних послова Малија Абдулахом Диопом.
Он је додао да је Русија 19. јануара послала у Мали велику партију авио-технике, а сарадња у војној и војно-техничкој области ове године добила је нови развој.
„Буквално прошле и почетком ове године сарадња у војсци и у војно-техничкој сфери добила је нови развој. Послата је велика пошиљка руске авио-технике, захваљујући којој је Национална армија Малија у последње време успела да изведе успешне операције у борби против терориста, који су и даље активни на територији Малија. А друга партија авио-технике за ове намене испоручена је сасвим недавно – 19. јануара“, објаснио је министар.
Према његовим речима, Русија ће наставити да пружа неопходну подршку у решавању задатака повећања борбене способности Оружаних снага Малија, обуке војника и припадника полиције.

Негативна реакција Запада

Лавров је напоменуо да Русија види негативну реакцију Запада на јачање односа са Малијем, као и да Москва нема шта да крије.
„Видимо, наравно, негативну реакцију западних држава на ове процесе (јачања веза) у руско-малијским односима. Са жаљењем констатујемо да је ово још једна манифестација негативног става Запада према принципима једнакости и узајамног поштовања, принципима повеље УН“, оценио је руски министар.
Он је нагласио да у питањима сарадње са афричким земљама, укључујући и са Малијем, Москва „нема шта да крије, нити чега да се стиди“.
„Стајали смо на извору ослобођења Африке од колонијалног јарма“, додао је шеф руске дипломатије.
„Запад промовише концепт светског поретка заснованог на правилима. Ова правила никада никоме и нигде нису изнета, што је нашим западним колегама омогућавало да годинама манипулишу јавним мњењем у својим земљама, пре свега, и у земљама других континената“, објаснио је Лавров.
Како је навео, Русија ће се супротставити покушајима Запада да поново уведе колонијалне методе у међународну комуникацију.
„У оквиру УН чврсто ћемо подржавати фундаменталне принципе суверене равноправности држава и супротстављати се све чешћим покушајима да се колонијалне мере поново уведу у међународну комуникацију“, закључио је Лавров.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала