Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амбасадор САД у Србији: Преклапање избора и преговарачког процеса - на нивоу нагађања

© Sputnik / Лола ЂорђевићАмерички амбасадор Кристофер Хил
Амерички амбасадор Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Кристофер Хил, амерички амбасадор у Србији, изјавио је вечерас да разуме могућност да се избори у Србији преклопе са преговарачким процесом Београда и Приштине, али је и нагласио да је то за сада хипотетичко нагађање.
Амбасадор Хил је тако одговорио на питање новинара да ли види могућност да се избори и процес преговора поклопе.
„Разумем ту могућност да може да дође до преклапања те две ствари, али је апсолутно на политичким властима у Србији да то одлуче и то је само, за сада, хипотетичко нагађање“, рекао је Хил новинарима који су пратили годишњу скупштину Америчке приведне коморе, на којој је био главни говорник.
Хил је изјавио да Србија треба да уради оно што је у њеном интересу и да не сумња у искреност њеног руководства кад, како каже, јасно изражава жељу да постане део ЕУ и пређе завршни део свог пута на Запад.
„Усуђујем се да тврдим да ће најзначајнији геополитички пројекат у последњих 500 година, стварање целовите Европе која живи у слободи и миру из пепела Другог светског рата, остати недовршен док Србија и друге земље региона Западног Балкана не буду у потпуности интегрисане у политичке и привредне структуре Европе, односно Европске уније“, рекао је Хил,
Он је нагласио да Србија треба да се одлучи да учини оно што је у њеном најбољем интересу.

Да ли је Приштина конструктивна у дијалогу као Београд питање за амбасадора Ховенијера

Хил је изјавио да треба питати његове колеге на Косову и Метохији да ли за Приштину могу да кажу да је конструктивни преговарач.
„За танго је потребно двоје, као што је потребно двоје и за преговоре, видећемо како ће се ствари одвијати“, рекао је Хил на питање новинара да прокоментарише то што је Курти рекао да прихвата предлог Европске уније за нормализацију односа и да ли може да каже и за Приштину, као што је рекао за Београд, да је конструктивна страна у преговорима.
Хил је навео да то питање треба поставити амбасади у Приштини, где је Џеф Ховенијер амбасадор, како би окарактерисао став Приштине према преговорима, пренео је Танјуг.

"ЕУ и САД настоје да спроведу у дело ЗСО"

Амбасадор САД у Србији рекао је да европски и амерички преговарачи покушавају да спроведу у дело договор о Заједници српских општина и створе простор да Косово може да има чланство у међународним организацијама.
"Преговарачи из Европске уније, којима се придружују и америчке колеге, покушавају да спроведу у дело Заједницу српских општина и створе простор којим Косово може да има права и обавезе чланства у међународним организацијама", казао је Хил.
Оценио је да је један од највећих изазова пред Србијом да нађе решење и будућност са тзв. Косовом.
"Они који мисле да је Косово лако решиво, једноставно не разумеју проблем. То је један од оних проблема за које, ако решење постоји, са тим решењем сви нешто добијају, а нешто губе", навео је амерички амбасадор.
То ће, како је рекао, зависити од процеса давања и узимања и од преговарача који прихватају да свако има неки легитимитет у заузимању својих ставова, чак и када се противи.
Хил је нагласио да Срби на Косову имају право да знају каква ће бити будућност.
"Имајући у виду тренутну политичку ситуацију, Србима на Косову и Албанцима на Косову су потребне структуре које унапређују међусобно разумевање и осећај припадања. Бриселски споразум излази у сусрет тим потребама за етничко српско становништво и није случајно што се првих шест тачака Бриселског споразума из 2013. тицало стварања Заједнице српских општина. Ни за 10 година тај пројекат није завршен", рекао је Хил.
Према његовим речима, напетост и нестабилност неће помоћи ниједној страни.
"Решење ситуацијие на Косову важно је за Србију да би се посветила свом централном задатку - припреми за чланство у ЕУ, обавезујући се на скуп заједничких принципа ЕУ", навео је амерички амбасадор.
Хил је нагласио да не сумња да се Србија руководи вредностима и да је спремна да води политику засновану на привржености принципима, а не само на сопственом интересу.
Амерички амбасадор Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
СРБИЈА
Амбасадор Хил обелоданио захтев Америке: Србија мора...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала