- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден обећао подршку Кијеву: Сукоб у Украјини је изазов века

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаAмерички председник Џо Бајден
Aмерички председник Џо Бајден  - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Сукоб у Украјини је „изазов века“ за свет и Сједињене Америчке Државе, изјавио је амерички председник Џо Бајден током обраћања Конгресу.

„То је сукоб који евоцира слике смрти и разарања којима је Европа била изложена током Другог светског рата. Ово је изазов века. Тест за Америку и за цео свет“, рекао је Бајден.

Како је додао, САД су створиле глобалну коалицију и ујединиле су НАТО против „агресије“.
„Ми смо били предводници. Ујединили смо НАТО и формирали глобалну коалицију“, рекао је амерички лидер, објављено је на сајту Беле куће.
Обраћајући се украјинској амбасадорки Оксани Маркаровој која је присуствовала као почасни гос, Бајден је казао да је „Америка уједињена у подршци Украјини“.
„Бићемо уз вас колико год буде потребно“, поручио је амерички лидер Украјинцима.
Иначе, у тексту Бајденовог обраћања, који је објавила Бела кућа, председник Русије Владимир Путин помиње се четири пута, а Руска Федерација или Русија – ниједном.
Медији су објавили да Бајден уочи годишњице почетка специјалне војне операције у Украјини планира да посети Пољску. Раније је и пољски лист „Дзиеник газета правна“ писао о могућој посети америчкој лидера Пољској током кога би могао да се састане са украјинским председником Владимиром Зеленским.
САД настављају да издвајају војну помоћ Украјини. Пентагон је 3. фебруара објавио да издваја нови пакет вредан преко две милијарде долара. Он ће укључивати ракете ГЛСДБ са дометом преко 150 километара.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
Специјална операција у Украјини
Небензја открио када ће бити постигнут мир у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала