- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блинкен: Америка је за одговоран приступ односима с Кином, од Пекинга очекује исто

© AP Photo / Anupam NathАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Америка је усмерена на то да одговорно приступа односима са Кином и очекује да ће се и Пекинг придржавати истог приступа, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
„Свет очекује да САД и Кина одговорно приступају билатералним односима. То је управо оно што ми намеравамо да радимо и позивамо Кину на исти приступ“, рекао је Блинкен на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.
Подсетимо, до нове напетости у односима две земље дошло је због ситуације са кинеским аеростатом који је откривен изнад САД а потом и оборен.
Шеф НАТО је изјавио да је Пекинг активирао обавештајну делатност у Европи.
"Видимо јачу обавештајну делатност Кине у Европи. Они примењују сателите, сајбер могућности. И као што смо видели у случају САД - ваздушне балоне", рекао је Столтенберг новинарима.
Раније данас координатор стратешких комуникација у Савету за националну безбедност при Белој кући Џон Кирби изјавио је да су Сједињене Државе заинтересоване за обнављање канала комуникације са Кином, посебно међу војскама, али да су свесне да тренутак није одговарајући.
Кирби је додао да је питање отопљавања односа поремећених након прошлогодишње посете бивше председнице Конгреса Тајвану, требало да буде на дневном реду посете Блинкена Пекингу.
До посете, међутим, није дошло због аеростата.
„Веома је важно да ти канали поново почну да функционишу , али очигледно је да сада није најбоље време за разговоре, није одговарајуће време за Блинкена да иде у Пекинг, како је сам рекао“, навео је Кирби.
Раније данас Пентагон је саопштио да је оборени кинески аеростат други кинески ваздушни апарат уочен на небу изнад Америке од почетка рада администрације Џозефа Бајдена.
Према речима портпарола Патрика Рајдера три слична апарата уочена су у време председника Доналда Трампа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала