- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Некоме је АБА лига мајка, а некоме маћеха

© Sputnik / Лола ЂорђевићЛопта у обручу
Лопта у обручу - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Борац из Чачка био је приморан да изађе на утакмицу против Цибоне у АБА лиги са седморицом играча, од тога са четворицом младих кошаркаша. Али, срећа га није погледала. Нису га погледала ни правила. Обично се каже да су правила - правила, да морају да се поштују. АБА лига је овога пута показала двоструке аршине.
Проблем је следећи: Кошаркаши Борца су се редом јављали и жалили на стомачни вирус, прегледани су и установљено је у медицинским установама Републике Србије да не могу да играју против Цибоне. Клуб из Чачка је затражио од АБА лиге да помери и одложи утакмицу против Цибоне јер домаћи тим може да рачуна на само седам играча.
Уследио је негативан одговор.
Манчестер јунајтед - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
СПОРТ
Биће буре на Острву: Американци „дижу сидро“, а из Катара стиже непристојна понуда
Тачније, меч је касније волшебно померен, али само за 24 часа, што је наравно недовољно да се разболели играчи опораве.
Чачани су побеснели због оваквог развоја ситуације, јер је раније одложен сусрет Цедевите Олимпије и Црвене звезде, односно Морнара и Игокее. И још се не зна када ће бити одигране те утакмице.
Али, врло брзо се сазнало да ће Борац играти против Цибоне са само 24 часа закашњења.
Дуел Цедевите и Црвене звезде требало је да се игра средином октобра, али је одложен због вируса корона у словеначком тиму. Меч Игокее и Морнара требало је да се игра 8. јануара, а и даље се не зна када ће бити одигран, исто као и дуел Цедевите и Звезде!
После свега, Борац је одмах морао на терен, изашао је са седморицом играча, Милош Глишић је погодио невероватну тројку у последњим секундама, али је потом Свен Смајлагић погодио са полудистанце и нанео јако тежак пораз Чачанима (83:84).
Тежак у сваком смислу, о чему је говорио и тренер екипе Дејан Мијатовић.
,,Не бих много анализирао утакмицу. Али морам да се захвалим чачанској публици, која је дошла да нас подржи. Показала је да су Чачани традиционална публика. Борац је велики клуб. Желим да честитам момцима који су изашли на терен, без иједног тренинга, али и без респекта. Оставили су срце на паркету”, рекао је тренер Мијатовић.
Наравно, тренер Чачана није могао а да не спомене све што се дешавало уочи утакмице.
,,Надам се да ће клуб за ово малтретирање које смо прошли у претходна два дана заузети став и да ћемо све истерати на чистац. Ово је велика срамота! Борац ово није заслужио. Не желим да нешто баци сенку на утакмицу коју су момци феноменално одиграли. Али нека правила су прекршена, тако да морамо ићи до краја”, додао је Дејан Мијатовић.

„Ова држава није банана република“

Због свега претходно реченог КК Борац је сазвао конференцију за медије дан пред утакмицу са Цибоном, а присутнима и широј јавности се обратио председник клуба Предраг Пантовић.
Укратко је изнео генезу проблема.
,,У суботу се неколико играча пожалило на стомачне проблеме, дијареју. Отишли су у Дом здравља, дежурни лекар их је прегледао, а он их је упутио на даље прегледе и тестирања. Исто се десило дан касније, када су се још четворица играча пожалила на исте симптоме, па су се и они јавили лекару. После свега, ми смо остали са седам здравих играча. Основа је минимум осам играча, тако да нисмо у прилици да играмо против Цибоне“, застао је Пантовић, а онда наставио своје излагање.
,,Све документе смо доставили седишту АБА лиге, а само 33 минута касније смо мејлом добили одговор да не постоје разлози за одлагање утакмице. Неко се нашао паметан у седишту АБА лиге да каже да валидни документи медицинских установа у Републици Србији није довољан разлог да се одложи меч. То схватам као увреду за наш клуб, али и за здравствени систем Србије. Ова држава није банана република, све се да лако проверити, да ли су играчи били на прегледима или нису“, додао је Пантовић.
Затим, уследио је нови талас преписке на релацији Борац – АБА лига.

,,Нелагодно ми је да чекамо до 16:03, када је било мање од два сата до заказаног почетка меча, на одговор лиге. Није ми јасно зашто је челницима толико било потребно. Али морам и да се захвалим АБА лиги, јер је прихватила наше документе и одложила утакмицу на 24 сата. Ипак, ми ћемо поступити онако како буду рекли лекари нашег клуба и здравствених установа у Чачку. Ја сам председник клуба, нисам доктор, не могу да кажем ко може да игра, а коме се тако угрожава здравље“, казао је Пантовић.
Такође, још је и додао:
„Сматрам да није поштено да наш тим игра сутра. Ако неко и изгуби симптоме, он није у стању да трчи и пружи свој максимум. Тако да нећемо бити у прилици да играмо равноправан меч са Цибоном“,завршио је Пантовић.

АБА лига мајка или маћеха?

Сведоци смо, посебно од појаве короне, да се у Јадранској лиги не зна често ни које се утакмице одлажу ни из којих разлога. Дуели Цедевите и Звезде, односно Морнара и Игокее су само два примера. Било их је много у претходне две-три године у које су били укључени други клубови.
И, сада када Борац тражи одлагање утакмице уз целокупну здравствену документацију, и то утакмице која је изузетно важна у борби за опстанак, АБА лига налаже да одлагање буде само на 24 часа?!
Поптуно другачије у односу на друге случајеве.
Јанис Папапетру - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
СПОРТ
Партизан без Грка против Бајерна – био кључ за победу, сада морају без њега
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала