- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

ИНФОГРАФИКА Погледајте које земље најчешће погађају земљотреси

Пратите нас
Земљотрес или потрес (трус) настаје услед померања тектонских плоча и кретања Земљине коре, а његова последица је подрхтавање Земљине коре због ослобађања велике енергије. Тектонске плоче се годишње помере 2 до 3 центиметара, али насупрот томе земљотреси се дешавају врло често и њихов највећи број је слабог интензитета.
Највећи број земљотреса везан је за границе литосферних плоча. Притом, најјачи земљотреси генеришу се у зонама сучељавања плоча, у простору где се једна плоча подвлачи под другу.
Најизразитија таква зона је у ватреном појасу Пацифика, где се догоди 53 одсто свих потреса. Друга по реду зона по броју потреса је медитеранско-алпско-хималајско подручје (41 одсто свих потреса).
Земљотрес јачине 7,7 степени Рихтерове скале погодио је у понедељак ујутро југоисточну Турску и део Сирије. Према речима турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, овај земљотрес био је најјачи од 1939. године. Истог дана поподне догодио се још један земљотрес јачине 7,6 степени. Према последњим подацима, у Турској и Сирији погинуло је више од 11 хиљада људи, а више од 50 хиљада је повређено.
Погледајте у инфографици Спутњика у којим државама се најчешће дешавају jаке земљотреси.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала