- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Небензја: Побринућемо се да Украјина никада више не буде извор претњи

© Sputnik / Нэнси Сисель / Уђи у базу фотографијаВасилиј Небензја
Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Побринућемо се да из Украјине убудуће никада не долазе претње по Русију, њене савезнике, руску културу и руски језик, то мора бити основа за решавање сукоба, изјавио је стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја.
Он је истакао да тамо никада више неће бити величања Хитлерових саучесника који су ликвидирали стотине хиљада Јевреја, Руса, Пољака и Украјинаца.
„Ово би требало да буде темељ преговора. Такозвана ‘формула Зеленског’ је једноставно исмевање концепта мировног плана “, нагласио је дипломата.
Небензја је претходно оценио да Москва не види спремност за конструктивну сарадњу западних земаља и кијевских власти. Према његовим речима, када престане пумпање оружјем Украјине и изгледи за мир ће бити извеснији.

Запад игнорише што Кијев користи хемијско оружје

Дипломата се такође осврнуо на то што се ниједан од представника западних држава на седници Савета безбедности УН није дотакао осуде Кијева због примене хемијског оружја.
„Претходних дана су се у украјинским вестима, уз бравурозне коментаре, ширили снимци на којима Оружане снаге Украјине примењују хемијско оружје. Наши надлежни органи тренутно проверавају ове информације“, рекао је Небензја.
Он је подвукао да су западни партнери у УН тврдили да неће допустити да било ко примени хемијско оружје, али да не сумња да ће још један злочин режима Зеленског бити игнорисан. Небензја је то назвао двоструким стандардима.
Међутим, на седници СБ УН у уторак, представници Запада оптуживали су „режим сиријског председника Башара ел Асада“ за примену хемијског оружја и кршење Повеље о забрани примене хемијског оружја.

УН позвале да се доставе подаци о употреби хемијског оружја

Заменик портпарола генералног секретара УН Фархан Хак позвао је да се подаци о томе да су украјински војници применили хемијско оружје доставе Организацији за забрану хемијског оружја.
Он је истакао да УН немају никакве информације да би провериле истинитост ових оптужби и напоменуо да је та организација јасно саопштавала да хемијско оружје не треба да користи ниједна страна.
Раније је вршилац дужности ЛНР Денис Пушилин изјавио да су на подручју Угљедара и Артјомовска евидентиране чињенице да је Кијев применио хемијско оружје из дронова, а да су међу симптомима повређених кашаљ и општа малаксалост.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
РУСИЈА
Кијев схвата да не може победити Русију: Шојгу обелоданио губитке украјинске војске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала