- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Потрага за азијским милијардером у Србији: Стигли истраживачи из Сеула

© Фото : Youtube/Coinage/PrintscreenДо Квон, јужнокорејски криптомилијардер
До Квон, јужнокорејски криптомилијардер - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Званичници јужнокорејског тужилаштва и министарства правде допутовали су у Београд у потрази за криптомилијардером До Квоном, за ког се претпоставља да се крије у Србији. Квон стоји иза криптовалуте „луна“, чија је пропаст „избрисала“ улагања вредна око 60 милијарди долара, што је највећа штета у криптосвету.
Потрага за контроверзним оснивачем сада урушеног криптосистема „Тера“, До Квоном, интензивирана је јер су јужнокорејски званичници наводно потврдили да су послали најмање двоје људи у Србију да му уђу у траг. Према недавном извештају Блумберга, тужилаштво у Сеулу је саопштило да извештаји у вези са њиховим представницима који су отишли у Београд да пронађу Квона „нису лажни“.
Јужнокорејски Чосун медија раније је објавио како јужнокорејска обавештајна служба има информација да се Квон налази у Србији. Како наводи тај медиј, тренутно не постоји споразум о екстрадицији између Јужне Кореје и Србије, због чега је Квон изабрао Србију за скровиште.
Квон је оптужен за кршење закона о тржишту капитала у вези са пропашћу крипто система „Тера класик“, који је однео око 60 милијарди долара улагања, наводи Коинтелеграф. Квон је основао „Теру класик“, која је креирала криптовалуту луна. Поред луне, „Тера“ је имала и тзв. стејблкоин „тераусд“, који је требало да буде покривен америчким доларима. Међутим, када је луна пропала, испоставило се да „тераусд“ није у довољној мери покривена стандардном валутом, па је за кратко време пала са вредности од 116 долара за један „тераусд“ на нулу.
Квон је у бекству од средине септембра, када је издат налог за његово хапшење, а за њим је расписана и Интерполова потерница, док му је Јужна Кореја поништила пасош.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала