- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Преминуо некадашњи директор Драме Народног позоришта у Београду Славко Милановић

© Фото : Спутњику уступило Народно позориште у БеоградуСлавко Милановић
Славко Милановић - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Некадашњи директор Драме и дугогодишњи драматург Народног позоришта Славко Милановић преминуо је 7. фебруара у Београду, после дуге болести, у 72. години.
„Памтићемо га као врсног позоришног зналца, али и веома драгог, ненаметљивог, одмереног и достојанственог човека“, кажу у Народном позоришту у Београду.
Милановић је рођен 1951. године.
Дипломирао је општу књижевност и театрологију на Филозофском факултету у Сарајеву.
Похађао је постдипломске студије на Филолошком факултету у Београду и на Институту за драму и театар у Лођу (Пољска), а у оквиру студијских боравака био је у Великој Британији и САД.
Од 1975. године био је драматург, а од 1986. до 1992. уметнички руководилац и директор сарајевског „Kамерног театра 55“.
У југословенским часописима и зборницима објавио је већи број драматуршких анализа, студија и есеја о теми позоришта, филма и телевизије (десетак година био је стални ТВ критичар сарајевске ревије „Одјек“), те позоришних и телевизијских критика и приказа.

Будите исти за двадесет година

Аутор је више радио драма од којих су најпознатије „Соба“, „Kонцерт за Регину Олсен“, „Quid nimis” и „Рибљи плес”.
Писао је телевизијске сценарије „Заједно”, „Будите исти за двадесет година” и „Перспектива рајског дола” за ТВ Сарајево, те „Настајање/ Нестајање” за ТВ Београд.
Телевизијска драма „Будите исти за двадесет година” адаптирана је и изведена у Народном позоришту у Зеници.
У периоду од 1994. до 1996. године режирао је „Голи живот”, прву играну телевизијску серију у Републици Српској, а од 1995. до 2000. године био је ангажован у „Срна филму” као продуцент и уметнички саветник.
За документарни филм „Повратак јужним планинама” (у продукцији „Срна филма”) добио је Награду за најбољи етнолошки филм на Међународном фестивалу МЕФЕСТ, одржаном 1999. године на Златибору.
Током 2000. године запослио се као драматург Народног позоришта у Београду у којем остаје све до пензионисања.
У периоду од 2001. до 2005. године с великим успехом је обављао функцију директора Драме Народног позоришта, а три представe из његовог мандата - „Хасанагиница“ (2001), „Велика драма“ (2002) и „Госпођа министарка“ (2004) и даље су на редовном репертоару.
За Дан Народног позоришта 22. новембра 2016. године Милановићу је уручен Печат Народног позоришта који се додељује поводом посебног доприноса животу и раду куће.
Датум, време и место сахране биће накнадно саопштени.
Бранка Весилиновић - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
КУЛТУРА
Преминула глумица Бранка Веселиновић у 105. години
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала