- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зеленски кренуо пут Европе да тражи оружје, прва станица - Лондон

© AP Photo / Stefan RousseauПредседник Украјине Владимир Зеленски испред британског парламента у Лондону
Председник Украјине Владимир Зеленски испред британског парламента у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски у среду је допутовао у Велику Британију у оквиру своје прве посете тој земљи од почетка руске специјалне операције у Украјини. Током посете, он обратио се британском парламенту, састао са премијером Ришијем Сунаком, након чега ће га примити британски краљ Чарлс III.

О Међународном кривичном суду

Британски премијер Риши Сунак састао се у Лондону са украјинским председником Владимиром Зеленским, са којим је разговарао о подршци раду Међународног кривичног суда за истрагу ратних злочина у Украјини.

„Једна од тема о којима сам јутрос разговарао са председником Зеленским је наша подршка раду Међународног суда, где се, захваљујући напорима британских чланова, надам да ћемо врло брзо видети прве оптужнице“, рекао је Сунак обраћајући се након састанка парламенту.

Сунак је додао да је поносан што је Велика Британија једна од првих земаља која је пружила финансијску и техничку помоћ за истраге ратних злочина.
Према његовим речима, Лондон ће наставити да Кијеву пружа подршку за обезбеђивање војне победе ове године.
Он је такође најавио да Велика Британија намерава да започне обуку пилота Оружаних снага Украјине за управљање борбеним авионима у служби НАТО-а, а такође ће почети да обучава украјинску поморску пешадију.

Шлем за британски парламент

Зеленски је током говора у британском парламенту затражио од Велике Британије борбене авионе.
Он је британској страни предао поклон украјинских пилота – шлем.

„Обраћам се вама и целом свету једноставним, али веома важним речима: борбени авиони за Украјину“, рекао је Зеленски после предаје шлема, изразивши наду да ће овај симбол помоћи Кијеву да формира „авионску“ коалицију.

Кијев ће наставити свим средствима да тражи испоруке савремених ловаца од својих западних савезника, додао је Зеленски, говорећи у централној сали Вестминстерске палате, зграде британског парламента у Лондону, пред посланицима оба дома парламента.

Састанак са начелником британског Генералштаба

Зеленски се у Лондону такође састао са начелником британског Генералштаба адмиралом Тонијем Радакином, саопштило је британско Министарство одбране.
Радакин је изјавио да Велика Британија намерава да прошири програм обуке за украјинску војску тако што ће започети обуку пилота и поморске пешадије.
У среду увече украјински председник отићи ће у Париз где ће се састати са председником Француске Емануелом Макроном, као и немачким канцеларом Олафом Шолцом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала