- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија одбацује оптужбе Вашингтона о непоштовању Споразума о стратешком наоружању

© AP Photo / Dmitry LovetskyМинистарство иностраних послова Руске Федерације зграда панорама РФ МИД Русија
Министарство иностраних послова Руске Федерације зграда панорама РФ МИД Русија  - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Русија категорички одбацује тврдње Вашингтона о томе да Москва „не поштује“ одредбе Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ), саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Руска страна категорички одбацује тврдње америчких представника у вези са тим да наша земља 'не поштује' одредбе Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања. Америчкој страни су преко дипломатских канала пружена детаљна званична објашњења по овом питању“, саопштило је Министарство.

Како се истиче, све док Вашингтон не ревидира своју непријатељску политику према Русији и док не одустане од „политике која ствара све већу претњу по њену националну безбедност, било какви 'позитивни знаци' или 'излажење у сусрет' по питањима које САД покрећу у контексту реализације Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања, биће неоправдани, неблаговремени и неприкладни“.
То се односи, између осталог, и на питања одржавања седница билатералне саветодавне комисије која се бави Споразумом, прецизирано је у саопштењу.

„Не намеравамо да оставимо без адекватног одговора непријатељске поступке САД који доводе у питање релевантност низа најважнијих одредби Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања“, истиче руска страна.

Такође је прецизирано да је документ био закључен у „суштински различитим политичким реалностима и да је био део политичког процеса потпуног другачије оријентације што се у потпуности одражава у његовој преамбули која је неотуђиви део споразума“.
„У њој се, конкретно, говори о томе да стране раде на 'јачању нових стратешких односа, заснованих на међусобном поверењу, отворености, предвидљивости и сарадњи', да се 'руководе принципом недељиве безбедности и да теже да додатно смање улогу и значај нуклеарног оружја'. Морамо да констатујемо да је политика САД дијаметрално супротна свим тим циљевима“, закључује руска страна.
Руска страна поново потврђује да је „непоколебљиво привржена споразуму СТАРТ као важном инструменту одржавања међународне безбедности и стабилности“.
Раније су медији објавили да је Америка први пут оптужила Русију за кршење Споразума о смањењу стратешког наоружања јер Москва није дозволила америчким инспекторима да уђу у руска нуклеарна постројења, а такође је одбила да разговара о потешкоћама које су се јавиле у оквиру споразума. Русија је одговорила да је Вашингтон својим акцијама сам поткопао принципе реализације Споразума СТАРТ у делу који се тиче недељивости безбедности.
Споразум између Русије и САД о мерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног наоружања потписан је 8. априла 2010. године у Прагу. Овај споразум заменио је Уговор о стратешком офанзивном наоружању из 1991. године и, након ступања на снагу, заменио је Уговор о смањењу стратешких офанзивних потенцијала из 2002. године. Москва и Вашингтон су 3. фебруара 2021. разменили ноте о завршетку унутрашњих процедура неопходних за ступање на снагу споразума о продужењу Уговора на пет година. Споразум истиче 2026. године.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
РУСИЈА
Русија: Вашингтон је одговоран за подривање принципа СТАРТ-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала