- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Упозорили нас и узели нам податке“: Протест у Липову због војне вјежбе на Сињајевини /видео, фото/

© Фото : Уступљено Спутњику/Грађанска иницијатива “Сачувајмо Сињајевину” Протест на Сињајевини
Протест на Сињајевини - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Представници грађанске иницијативе “Сачувајмо Сињајевину” организовали су јутрос протест у мјесту Липово у Колашину, а због присуства војске на Сињајевини.
Чланови ГО Сачувајмо Сињејевину су се јуче, пењали су се више километара заједно са војницима, од Липова до Лучке горе, када су их на моторним санкама претекле, а потом зауставиле патроле војне и цивилне полиције.

“Након дужег коректног разговора са полицијом упозорени смо да не можемо ометати спровођење вјежбе, кретати се у близини војних јединица, нити их снимати и фотографисати. Такође, узети су подаци свих присутних демонстраната. Ми смо јасно ставили до знања представницима јавног реда и мира да користимо наше грађанско право да ненасилним методама изразимо своју грађанску непослушност и противљење погрешној и штетној одлуци о војном полигону, коју актуелно политичко руководство Црне Горе, упркос непребројним обећањима у протекле двије године није било способно да исправи".

"Такође смо јасно истакли уколико се не укине одлука о војном полигону и покуша спровођење већ најављене вјежбе у мају ове године, локалне сточарске заједнице и други грађани Црне Горе изаћи ће на Сињајевину у толико великом броју да неће бити могуће спровођење било какве вјежбе.”, саопштавају из ГИ Сачувајмо Сињејевину.”, саопштили су из ГИ Сачувајмо Сињајевину.
Подсјетимо на територији општине Колашин у току је највећа међународна зимска војна вјежба у Црној Гори "Заједнички изазов 23", која је окупила око 250 учесника из пет држава.
“Нема употребе бојеве муниције и експлозива на Синајевини, вјежба се изводи дуже од десет година”, поручио је раније министар унутрашњих послова у техничком мандату и координатор за ресор одбране Филип Аџић.
Како је казао вјежба подразумијева увјежбавање тактичких поступака и кретања јединица зими, у планинским условима.
“Вјежба ће се реализовати на више локација, укључујући планине Бјеласицу и Сињајевину”, саопштио је раније Аџић.
Старица Гара Јовановић испред колоне НАТО војника на Сињајевини пева песму - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
РЕГИОН
„Ој Филипе, баци мину, не дамо ти Сињајевину“: Како је бака из Црне Горе блокирала НАТО /видео/
Домаћинство Небојше Церовића из Тушине - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
РЕГИОН
Какав црни полигон на Сињајевини: Спутњик у Шавнику с магистром са катуна који живи на ђедовини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала