- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Нова открића о диверзијама на гасоводима "Северни ток" треба да коментарише Бела кућа

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМарија Захарова
Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
Пратите нас
Русија је више пута говорила о умешаности Америке и држава НАТО у експлозије на гасоводима „Северни ток“ и наводе које је сада изнео амерички новинар Симор Херш треба да коментарише Бела кућа, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Став Русије о умешаности САД и НАТО више пута смо износили, указујући да они то нису ни крили, већ су се хвалили на сва уста намером да униште цивилну инфраструктуру којом је Европа добијала руске енергенте“, написала је Захарова на свом Телеграм каналу.
Како је додала, Москва је такође редовно указивала на одсуство спремности Данске, Немачке и Шведске да спроведу отворену истрагу и противљење да у њој учествује Русија иако је управо Русија претрпела огромне губитке.
„Све те чињенице сада треба да коментаришу у Белој кући“, рекла је Захарова.

Патрушев: Питајте оног ко је и саопштио

Секретар Савета безбедност Николај Патрушев рекао је да нема податке о томе ко стоји иза експлозија на гасоводима.
"Питајте оног ко је и саопштио. Ја немам информације ко је дигао у ваздух", рекао је он новинарима.
Херш, лауерат Пулицерове награде, наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО „Baltops“ у лето 2022. године поставили експлозив испод цевовода а да су га три месеца касније активирали Норвежани. Како наводи Херш, амерички председник Џозеф Бајден одлучио се за диврзију после девет месеци тајних дискусија са тимом за националну безбедност.
Подсетимо, напади на два руска гасовода који извозе гас у Европу – на „Северном току“ и „Северном току 2“ догодили су се 26. септембра. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“ саопштила је да је дошло до великих оштећења и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о планираној диверзији. Главно тужилаштво Русије покренуло је кривичну истрагу о делу међународног тероризма.
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
РУСИЈА
„Непријатно“ признање из Немачке: Русија нема везе са експлозијама на гасоводима „Северни ток“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала