- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Два разлога зашто Запад не помаже жртвама земљотреса у Сирији

© AP Photo / Omar SanadikiЉуди на улици сиријског града Алепа погођеног земљотресом
Људи на улици сиријског града Алепа погођеног земљотресом - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Пратите нас
Западне земље не помажу Сирији и њеном народу након земљотреса због санкција које су већ годинама на снази против сиријских власти али и, како сматрају руски експерти, због пријатељских односа Дамаска и Москве. Они пружају подршку искључиво невладиним организацијама које спроводе разне антисиријске акције.
Саветница сиријског председника Бусејна Шабан изјавила је да је Западу стало само до подручја Сирије где се налазе терористи и организација „Бели шлемови“.
„Њих није брига за места у којима живи већина Сиријаца. Истина је да Сједињене Државе и Европа штите само ову организацију. Осим тога, из Европе и САД за Турску је послат новац и опрема. А Сирија није добила ништа“, пожалила се Бусејна Шабан.

Запад не помаже пријатељима Русије

Коментаришући чињеницу да западне санкције отежавају испоруку хуманитарне помоћи Сирији, руководилац Исламског истраживачког центра на Институ за иновативни развој Кирил Семјонов каже за Спутњик да Запад не помаже Сирији јер ова земља није део њихове зоне утицаја.
„Овде се ради о специфичности односа између Дамаска, држава-чланица НАТО-а и Европске уније. Алијанса, Сједињене Државе и Европа првенствено ће пружити помоћ земљи која је њихов савезник, а не Сирији са којом немају никакве односе. Амбасаде ових земаља затворене су у Дамаску. Осим тога, Сирија се налази под санкцијама. А што се тиче Турске, којој пружају помоћ, ова држава је чланица НАТО и њихов партнер. Због тогајој и помажу“, објашњава саговорник Спутњика.
Према мишљењу руског политиколога Олега Гушина, Сирија не добија помоћ од западних земаља између осталог и због тога што има коректне и пријатељске односе са Русијом.
„Сирија је одувек била више оријентисана на Совјетски Савез, а затим на Русију. Ова земља је тражила помоћ од наше државе. Уз помоћ Русије, она је зауставила офанзиву исламиста и крвави колапс у земљи. И Запад сада има циљ да на челу Сирије не буде Башар Асад, а један од разлога је што је овај политичар пријатељ руске државе.И отац Башара – Хафез Асад важио је за великог пријатеља Русије. И зато Дамаск неће добити никакву помоћ“, констатује наш саговорник.
© Sputnik Arabic/ Zain MahrezРуска војска учествује у операцијама рашчишћавања рушевина и спасавања жртава земљотреса у сиријском граду Џабле, на југу провинције Латакија. Шеф градског већа је за арапски Спутњик изјавио о значају учешћа руских војних одреда који су помагали спасиоцима у потрази и рашчишћавању, истакавши да су војници користили специјалну технику која у Сирији не постоји.
Руска војска учествује у операцијама рашчишћавања рушевина и спасавања жртава земљотреса у сиријском граду Џабле, на југу провинције Латакија. Шеф градског већа је за арапски Спутњик изјавио о значају учешћа руских војних одреда који су помагали спасиоцима у потрази и рашчишћавању, истакавши да су војници користили специјалну технику која у Сирији не постоји.
 - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Руска војска учествује у операцијама рашчишћавања рушевина и спасавања жртава земљотреса у сиријском граду Џабле, на југу провинције Латакија. Шеф градског већа је за арапски Спутњик изјавио о значају учешћа руских војних одреда који су помагали спасиоцима у потрази и рашчишћавању, истакавши да су војници користили специјалну технику која у Сирији не постоји.
На питање због чега Запад у овим тешким тренуцима, уместо да помаже Сирији и њеном народу погођеном земљотресом, пружа подршку искључиво невладиној организацији „Бели шлемови“, Гушин каже да није искључено да су ову организацију створили Американци.
„Ово је, наводно, хуманитарна организација. Али она спроводи свакакве антисиријске акције. По свему судећи, њих финансирају Американци. Циљ ове организације је да сруши власт у Дамаску“, сматра стручњак.
Међутим, према речима Семјонова, Сирија и њен народ ипак нису остали без помоћи. Многе државе су, како каже стручњак, изашле у сусрет Дамаску.
„Сирија већ добија помоћ од арапских земаља са којима одржава односе. Осим тога, Дамаску је чак и Израел пружио одређену помоћ“, наглашава стручњак.

Зближавање држава Блиског истока

Међутим, последице земљотреса у Турској и Сирији, према речима стручњака, успеће да зближе државе Блиског истока, а смање утицај Запада у овом региону.
На питање да ли ће земљотреси у Турској и Сирији некако променити ситуацију на Блиском истоку, Станислав Терасов, директор информационо-аналитичког центра „Блиски исток-Кавказ“ каже да у одређеној мери увелико почиње зближавање многих држава овог региона.
„Појавиле су се чак информације да није искључена могућност личног сусрета турског и сиријског лидера Реџепа Тајипа Ердогана и Башара Асада. Верујем да ће после овог земљотреса, доћи до преокрета на Блиском истоку. Све ће се променити. Сирија ће почети постепено да излази из међународне изолације. Јачаће утицај Ирана и Русије. А те промене неће ићи у корист Западу. Напротив, његов утицај ће слабити и он ће постепено губити своје позиције“, прогнозира саговорник Спутњика.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаОтклањање последица земљотреса у Сирији
Отклањање последица земљотреса у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Отклањање последица земљотреса у Сирији
Подсетимо, Турску и Сирију су у понедељак погодила два разорна земљотреса. Много људи је остало заробљено испод рушевина, а према последњим подацима у обе земље погинуло је више од 20.000 људи.
Прес-служба Кремља саопштила је да је руски председник Владимир Путин разговарао телефоном са сиријским лидером Башаром Асадом, након разорног земљотреса који је погодио ову земљу и понудио сиријској страни неопходну помоћ у отклањању последица ове катастрофе. Припадници Министарства за ванредне ситуације отишли су у Сирију где активно учествујуу спасилачким операцијама.
Министарство одбране Русије такође је саопштило да је министар одбране Сергеј Шојгу наредио руској војсци у Сирији да помогне властима земље у отклањању последица земљотреса.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш поручио је да никакве санкције не треба да утичу на пружање помоћи народу Сирије након земљотреса и додао да ће УН упутити хитан апел донаторима да до почетка следеће недеље обезбеде средства за хуманитарну помоћ Сиријцима.
Беба извучена из рушевина у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
СВЕТ
Чудо испод стравичних рушевина: Тек рођена беба извучена из срушене зграде у Сирији /фото/
Извлачење страдалих из рушевина након разорног земљотреса у Турској - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
СВЕТ
Више од 20.000 жртава земљотреса, из рушевина после 88 сати спасена породица са троје деце /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала