- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Европа је политички импотентна“: Москва о ставу ЕУ у истрази о експлозији на „Северном току“

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Пратите нас
Истрага о експлозијама на гасоводима „Северни ток“ се води тако да „резултати остану у води“, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Александар Грушко.

„Истрага оног што се десило са 'Северног током', који је био дигнут у ваздух, а што су, како је познато, европске земље апсолутно толерисале, води се тако да, заиста, исход у фигуративном и буквалном смислу остаје у води. У томе је, заправо, цела брига у вези с овим“, рекао је Грушко током дискусије, организоване на платформи „Валдај“.

Он је додао да став о истрази експлозије на гасоводу сведочи о политичкој импотенцији Европе.
Дипломата је поручио да Русија неће оставити овај случај без последица и да могу бити предузете правне или политичке мере.
Он је нагласио да ће Москва искористити сва расположива средства како би истина изашла на видело.

Уместо Шведске и Финске одлучују САД и Европа

Грушко је такође оценио да балтичке земље постају полигони за америчко војно присуство у близини важних индустријских и политичких центара Русије. Он наглашава да је то веома опасан развој.
Дипломата је истакао да се Шведска и Финска претварају у земље фронта у којима ће политику у области војног развоја одређивати Сједињене Америчке Државе и НАТО.
Према његовим речима, постојаће оне шеме које су постојале и за време Хладног рата.
„Иначе, као реакција на ове кардиналне промене на северу Европе, већ је најављено да ће један од наших одговора бити формирање карелијског корпуса. То је стварност, али стварност коју нисмо створили ми, већ Запад својим рукама“, додао је Грушко.
Крајем децембра 2022. године министар одбране Русије Сергеј Шојгу саопштио је да је неопходно формирати армијски корпус у Карелији.

Ескплозија на гасоводима „Северни ток“

Раније је амерички новинар Симор Херш објавио истраживање о саботажи гасовода „Северни ток“. Он тврди, позивајући се на неименоване изворе, да су експлозију организовали амерички рониоци помоћу Норвешке. Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев, коментаришући материјал новинара, истакао је да Москва нема податке о томе ко је извршио диверзију гасовода.
Председник САД Џозеф Бајден је одлучио да одобри диверзију на „Северним токовима“ након више од девет месеци тајних разговора с тимом за националну безбедност САД, тврди Херш.
Касније је Пентагон саопштио за Спутњик да САД нису умешане у експлозије на руским извозним гасоводима „Северни ток“.
Терористички напади су се догодили 26. септембра, истовремено на два крака „Северног тока“. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о планираној диверзији. Оператер „Сверног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштила је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће они бити поправљени.
Главно тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак по делу међународног тероризма. Председник Русије Владимир Путин је изјавио да је очигледно да су експлозије на гасоводима терористички напад.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
РУСИЈА
Москва упозорила: Америка ће сносити последице због умешаности у експлозије на гасоводима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала