- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба о Николи Тесли у Хавани: 120 година билетаралних односа Србије и Кубе

© Фото : Спутњику уступило Министарство културе СрбијеМинистарка Маја Гојковић отворила у Хавани изложбу о Николи Тесли
Министарка Маја Гојковић отворила у Хавани изложбу о Николи Тесли - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Пратите нас
Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да је то дело једног Србина, рекао је једном приликом велики научник и визионар Никола Тесла.
На ове његове речи подсетила је потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић која је у Хавани, на Куби, отворила изложбу „Енергија за будућност – НиколаТесла, развој хидроенергетике“, посвећену једном од најзначајнијих српских и светских научника.
„Ове речи најбоље осликавају његов космополитски дух, који ниједног тренутка није заборавио одакле је и где су му корени. Наша је срећа и нескривени понос да смо имали сународника који је обележио 20. век и препознатљив је у сваком углу планете“, рекла је Гојковић, нагласивши да су Србија и Куба земље богатих историја и поносних људи, који изнад свега цене слободу и патриотизам.

Никола Тесла – глобални симбол напретка

Изложба посвећена Николи Тесли одржава се у години обележавaња 120 година од успостављања билатералних односа Србије и Кубе.
© Фото : Спутњику уступило Министарство културе СрбијеИзложба „Енергија за будућност – НиколаТесла, развој хидроенергетике“, Хавана
Изложба „Енергија за будућност – НиколаТесла, развој хидроенергетике“, Хавана - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Изложба „Енергија за будућност – НиколаТесла, развој хидроенергетике“, Хавана
„Никола Тесла је глобални симбол науке и напретка и сигурна сам да нема бољег начина да Србију представимо Куби. Ово је важна карика у стварању наше заједничке будућности и јачању веза у области културе. Знајући да је управо култура најбољи начин за повезивање појединаца и заједница, ова изложба значајан је корак у проширењу наше културне сарадње и што већем представљању уметника и институција из Србије на Куби и обратно“, поручила је Гојковић.
Она је рекла да је феномен Тесла неизоставни део популарне културе 20. и 21. века:
„Такви великани исписали су најблиставије и најлепше странице људске историје. О томе сведочи и то што деценијама и вековима након свог физичког одласка, они са истим жаром подстичу људску машту и буде креативност. И то не било коју креативност, већ ону која стреми највишим врховима и за коју је оно што данас изгледа неизводљиво, сутрашња реалност“.
© Фото : Спутњику уступило Министарство културе СрбијеИзложба о Николи Тесли отворена у години када се обележава 120 година билетаралних односа Србије и Кубе
Изложба о Николи Тесли отворена у години када се обележава 120 година билетаралних односа Србије и Кубе - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Изложба о Николи Тесли отворена у години када се обележава 120 година билетаралних односа Србије и Кубе

Меморандум о разумевању у области филма

Министарка Гојковић је претходно са својим колегом, министром културе Алпидиом Алонсом Грауом у Хавани потписала Меморандум о разумевању у области филма између две земље и том приликом захвалила на подршци Кубе по питању Косова и Метохије, односно територијалном интегритету и суверенитету Србије и међународном праву.
Гојковић и Алонсо Грау су истакли да су Србија и Куба спремне да унапређују све видове сарадње, на пољу економије, здравства, образовања, науке и посебно културе која, како су нагласили, представља један од најважнијих сегмената сваког друштва и темељ опстанка једног народа.
”Веома смо захвални на подршци коју нам пружате, јер сте ви и земља хероја. Слични смо по култури и сензибилитету”, истакао је министар културе Кубе.
Гојковић је указала да је потписивање Меморандума о разумевању у области филма први корак у конкретизацији сарадње на основу Програма сарадње у области културе, који је потписан прошле године током посете тадашњег министра спољних послова Николе Селаковића Куби, саопштило је Министарство културе.
Меморандум пружа могућност, сагласни су министри, да се ради на размени искуства и остварују коопродукције, имајући у виду богатство две кинематографије, као и чињеницу да је Србија лидер у свом региону, а Куба у Латинској Америци.
© Фото : Спутњику уступило Министарство културе СрбијеМинистри културе Србије и Кубе, Маја Гојковић и Алпидио Алонсо Грау разговарали о будућој сарадњи двеју земаља
Министри културе Србије и Кубе, Маја Гојковић и Алпидио Алонсо Грау разговарали о будућој сарадњи двеју земаља - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Министри културе Србије и Кубе, Маја Гојковић и Алпидио Алонсо Грау разговарали о будућој сарадњи двеју земаља

Сарадња у области филмске продукције

Министри су указали на значај промовисања ауторског филма који представљају богатство националних култура и договорили наставак одржавања недеље српског филма на Куби и кубанског филма у Србији.
Алонсо Грау је истакао да у кубанској кинематографији ради велики број режисера и да са српским колегама могу да размене своја искуства поготово у области филмске продукције, као и да желе да промовишу кубански филм у Србији и српски филм на Куби.
„Желимо да наши стручњаци оду у Србију и виде шта је то што се ради на пољу продукције и да исто тако колегама из Србије понудимо наша искуства, односно да на Кубу доведемо српске стручњаке да нашим најмлађим продуцентима поделе своја искуства“, нагласио је он.

Унапређење сарадње Србије и Кубе

Гојковић и Алонсо Грау разговарали су и о сарадњи у области књижевности и издаваштва, односно о преводу књига како српских писаца на шпански језик, тако и кубанских на српски и да се омогући присуство српских уметника на културним манифестацијама на Куби.
© Фото : Спутњику уступило Министарство културе СрбијеМинистри културе Србије и Кубе договорили сарадњу у области филма и издаваштва
Министри културе Србије и Кубе договорили сарадњу у области филма и издаваштва  - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Министри културе Србије и Кубе договорили сарадњу у области филма и издаваштва
Размотрили су и сарадњу у области балета, музике, плеса, ликовне уметности, као и области анимација које обе земље све више развијају последњих година.
На састанку је било речи и о сарадњи установа културе, посебно оних који баштине историју односа двеју земаља, као што су Музеј Југославије у Београду и Музеј револуције у Хавани и размотрили могућност сарадње кроз размену изложби.
Музеј Николе Тесле у Београду - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
ДРУШТВО
Осам деценија од смрти Николе Тесле: У Њујорку најављена конференција о великом српском научнику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала