- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

На реду је Азија: Лидери НАТО-a и САД причају као мисице, а прете целом свету

© AP Photo / Jacquelyn MartinГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, лево, и државни секретар Eнтони Блинкен, присуствују конференцији за новинаре, у среду, 1. јуна 2022. године, у Стејт департменту у Вашингтону
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, лево, и државни секретар Eнтони Блинкен, присуствују конференцији за новинаре, у среду, 1. јуна 2022. године, у Стејт департменту у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Пратите нас
Наводна забринутост Столтенберга и Блинкена да би у Азији могао избити сукоб попут оног у Украјини, уз најаву додатног наоружавања савезника у Европи изгледа као понашање масовног убице који полицији шаље поруку: Зауставите ме!
То каже за Спутњик политиколог Александар Павић уз оцену да Блинкен и Столтенберг у ствари пале ватру, а онда изражавају забринутост што се ватра разбуктала.
Попут такмичарки на избору за мис, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и амерички државни секретар Ентони Блинкен на заједничкој конференцији за новинаре упутили су поруку да се залажу за мир у свету. Двојица „миротвораца“ посебно су забринута да би се украјинска криза могла сутра десити у Азији, али им то не смета да наставе са наоружавањем савезника у Европи.

Као масовни убица што полицији шаље поруку: Зауставите ме

Већ неко време они раде на томе да НАТО прошире на Азију, „или као НАТО или као псеудо-НАТО“ и у тај план је укључен и Јапан, где су САД и НАТО директно одговорни за ремилитаризацију која је увелико у току. Наравно, док су им уста пуна мира у Европи они наоружавају Украјину уз нацистичку симболику, што се не сме никад заборавити.
„Тешко је рећи да ли је ово чиста ароганција, цинизам или је ово тактика, оно што се зове 'геслајтинг'. Отприлике, говорите толико очигледне неистине, толико ваше речи и акције одударају једне од других и то зове 'геслајтинг' –правите људе лудима. Мислим да се нешто од тога ради свесно да би се људи слудели. Јер, у ствари, за НАТО као продужену руку САД апсолутно се види да не одустаје од својих амбиција да се једнополарни свет одржи, на било који начин. Не одустају од глобалне амбиције и стварно се обистинило оно Орвелово гесло 'рат је мир, слобода је ропство незнање је моћ'“.

НАТО и САД без „плана б“: Нема пораза ни компромиса

На питање да ли им толико лоше иде у Украјини да сад намеравају да отворе нови рат у Азији, Павић одговара да они који воде Запад, односно глобалистичка западна дубока држава – удружени неоконзервативци и неолиберали, немају „план б“.
„Њима пораз или чак компромис није опција, јер цела Америка која треба да буде само средство глобалне доминације не може да доминира ако долар није светска резервна валута. Они не могу да пристану на мање од тога зато што се онда цео њихов концепт руши, руши се цела њихова идеологија, конструкција, цео њихов наратив који их одржава на власти и код куће. Нажалост, код њих не постоји компромис као стварна опција, њима су мировни споразуми само куповина времена, само покушај заваравања и умртвљавања противника.“
Чак и кад губи Запад не може да стане јер је пораз неприхватљив и зато сви западни лидери говоре да Русија не сме да победи што је одраз размишљања западне дубоке државе, а то је опасно.
Нажалост, западна глобална дубока држава поседује оружје за масовно уништење и иако оптужују Русију за претњу нуклеарним оружјем, они су ти који гурају свет у правцу могућег нуклеарног сукоба.

Најелегантнији излаз: Пуштање Зеленског низ воду

Павић истиче да би било сјајно кад би се америчка срамота из Авганистана поновила, међутим Американци не признају тај пораз што показује Блинкенова изјава од пре неколико месеци да је било потребно „тактички се повући из Авганистана“ управо због рата у Украјини ког су очекивали.
„Тако да се од њих неће чути признање пораза. Ово нису исте америчке елите које су владале Америком током вијетнамског рата и после њега кад су ипак били спремни да признају пораз. У Америци је, нажалост дошло до промене елита, а неоконзервативци и неолиберали су нова појава у америчкој историји. Не признају ничији интересе и идеологизовани су као ниједан други владајући естаблишмент у Америци пре и зато пораз не могу да признају. Они ће једноставно пробати да отворе нова жаришта или ће ескалирати толико да ће сви морати да се повуку“.
Постоји једна опција која им је на располагању – да пусте Зеленског низ воду тако што би изазвали обрачун унутар украјинског естаблишмента, што би за њих био најелегантнији излаз. Проблем је у томе што не одустају од свог циља промене власти у Москви и Пекингу, тако да чак и да пусте Зеленског низ воду, не би били мање агресивни, закључио је Павић.
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
СВЕТ
Шта се чита „између редова“ Бајденовог говора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала