- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија ће наставити да развија авио-индустрију

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Пратите нас
Русија не треба да се задовољава очувањем авио-индустрије, већ да обезбеди њен развој и он ће бити обезбеђен, изјавио је председник Русије Владимир Путин.
„У условима у којима живимо, ми смо једноставно принуђени не само да очувамо индустрију – не можемо да се руководимо тако малим задацима као што је очување нечега. Морамо да обезбедимо развој. И он ће бити обезбеђен“, истакао је Путин на састанку са представницима авио-индустрије.
Он је оценио да је донета исправна одлука да се страни авиони оставе у земљи, истичући да Русија „није безобразна ни према коме“ и да је спремна да их плати.
„(Министар саобраћаја) Виталиј Генадјевич (Савељев) донео је мало волунтаристичку одлуку и оставио их све код нас. И исправно је урадио, јер се они према нама понашају безобразно“, рекао је Путин и додао да се Русија ни према коме не понаша безобразно, али да се на безобразлук мора одговарати по принципу – у Риму – римски.
„Штавише, нисмо ни према коме безобразни. Спремни смо да их платимо, али једноставно не можемо да урушимо индустрију“, закључио је шеф државе.
Он је додао да је савремена саобраћајна инфраструктура у потпуности у складу са националним развојним циљевима Русије.
„Желим да истакнем да ћемо наставити да развијамо аеродромску, саобраћајну и навигациону инфраструктуру земље, градићемо модерне аеродроме и реконструисати постојеће. То су, наравно, обимни државни планови који се (спроводе) у потпуности у складу са нашим националним развојним циљевима“, констатовао је председник.
Како је навео, ефикасност суочавања Русије са претњама које су јој створене у економској сфери била је неочекивана за земље колективног Запада.
„Чињеница да су се поједине гране индустрије суочиле са потешкоћама – да, то је било неизбежно. Али мислим да је за многе од оних који су покушавали и покушавају да нам створе проблеме било неочекивано колико се ефикасно супротстављамо претњама које су нам створене у економији“, објаснио је Путин.
Путин је навео и да рачуна на благовремену испоруку нових авиона домаће индустрије, укључујући и МС-21.
Према његовим речима, средства за авио-индустрију биће издвајана из реалности у којој живимо: за последњих годину и по дана издвојено је 229 милијарди рубаља (2,908 милијарди евра).
Он је приметио да је у протеклих годину и по дана, када се земља први пут суочила са епидемијом, а потом и догађајима који су условили покретање специјалне војне операције, издвојено је 229 милијарди рубаља, а за ову годину обезбеђено је више од 50 милијарди рубаља.
Руски лидер је навео да ће Русија наставити да подржава авио-индустрију и да ће сигурно изаћи на међународна тржишта са домаћим авионима.
Путин је додао да ће се наставити и развој нискотарифних авио-компанија, јер не могу сви себи да приуште да лете бизнис класом.
„Ова врста услуге је тражена, мора бити подржана и биће подржана“, закључио је Путин.

Русији завиде, иначе нас не би опседали

Путин је на додели државних награда радницима авио-индустрије изјавио да Русији завиде, иначе се не би мешали у њене послове.
„Један од награђених је управо рекао... да ће нам тек завидети. Нама и сада завиде, иначе нас не би опседали. У томе је ствар“, истакао је Путин.
Он је додао да ће се Русија „само јачати изнутра и споља“, укључујући и захваљујући труду радника индустрије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала