Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Скупштина Србије усвојила сет правосудних закона

© Sputnik / Лола ЂорђевићСедница Скупштине Србије
Седница Скупштине Србије - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Пратите нас
Посланици Скупштине Србије усвојили су на данашњој седници сет правосудних закона, којим је, између осталог, предвиђено да избор судија и тужилаца буде измештен из парламента у Високи савет судства и Високи савет тужилаца.
Сет правосудних закона донет је ради усклађивања са изменама Устава Србије у области правосуђа. Посланици су усвојили Закон о судијама, о уређењу судова, о Високом савету судства, Високом савету тужилаштва и јавном тужилаштву.
Закони су усвојени данас, 9. фебруара, тачно годину дана од дана када је у Скупштини Србије проглашен акт о промени Устава у области правосуђа.
Министарка правде Маја Поповић рекла је раније да је то услов и за даљу реформу правосудног система, наводећи да представља најзначајнију реформу у владавини права која представља основну вредност демократског друштва.
Поповић је указала да правосудни закони заједно са променама Устава имају потенцијал да донесу позитивне промене у правосуђу.
Како је навела, најважнија измена се односи на измештање избора судија и тужилаца из Народне скупштине, а јавне конкурсе за њихов избор убудуће ће објављивати Високи савет судства, односно Високи савет тужилаштва.
Поред пет правосудних закона, посланици су усвојили измене Закона о организацији и надлежности државних органа за борбу против високотехнолошког криминала, измене Закона о објављивању закона и других прописа и аката, измене Закона о организацији надлежности државних органа у поступку за ратне злочине.
Скупштина је усвојила и измене Закона о Уставном суду, измене Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Србије, измене Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције.
Посланици су потврдили и давање гаранције државе за кредите Јавног предузећа „Србијагас“, више међународних споразума и стални састав Републичке изборне комисије.
Посланици су гласали више од четири сата, јер је био поднет велики број амандмана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала