- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турску погодио највећи земљотрес у историји: Сеизмолог упозорава на могућност новог потреса

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЗемљотрес у Турској
Земљотрес у Турској - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Пратите нас
Земљотрес који је погодио Турску захватио је површину од 470 километара и с обзиром на размере погођене територије ово је најјачи земљотрес у историји земље, рекао је за Спутњик турски сеизмолог Доган Перинчек.

„Ово је огромна трагедија. Земљотрес је захватио огромну територију од 470 километара. Поређења ради, дужина Мраморног мора је око 250 километара. Потреси који су уследили након земљотреса достизали су 6,6 степени – дакле били су скоро једнаки главном удару. По размерама територије коју је погодио ово је вероватно први овакав земљотрес у Турској“, оценио је експерт.

Он је подсетио да је Турска преживела много земљотреса на тектонским раседима – на пример земљотрес у Ерзинџану 1939. године имао је магнитуду 7,9 јединица Рихтерове скале, али је захватио много мање подручје.
Међутим, Перинчек објашњава да је сада земљотрес обухватио велику територију јер је епицентар био на месту где се у једној тачки спајају два раседа – расед Мртвог мора и источноанадолски расед.
„Кахраманмарашм се налази баш поред те тачке. Дакле, земљотрес се догодио на месту где се спајају та два раседа што је и одредило његове деструктивне размере. Ово није стандардна ситуација“, истиче сеизмолог.

Повећана сеизмичка активност у Чанакалеу

Перинчек се више од 10 година бави свакодневним праћењем и анализом сеизмичке активности у земљи користећи посебне карте. Како каже, у последњих 10 дана бележи повећану сеизмичку активност у Чанакалеу (лучки град на обали Дарданела) из правца Мраморног мора.

„Већ три године предвиђам земљотрес у Чанакалеу. Расед који пролази у том подручју отприлике једном у 250 година изазове земљотрес јачине од око седам степени. Тамо се последњи пут догодио земљотрес пре 287 година. Сада је поново време, у сваком тренутку може да почне подрхтавање. Запажања из Мраморног мора потврђују ову претпоставку“, рекао је Перинчек.

Снажни земљотреси који су погодили Турску и Сирију однели су најмање 15.383 живота. Операције потраге и спасавања се настављају.
Извлачење страдалих из рушевина након разорног земљотреса у Турској - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
СВЕТ
Више од 20.000 жртава земљотреса, из рушевина после 88 сати спасена породица са троје деце /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала