- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Хеликоптери Ми-28 (лево) и Ка-52  - Sputnik Србија

УЖИВО Група америчких конгресмена тражи од Бајдена да прекине да пружа помоћ Кијеву

Пратите нас
У току је 351. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Русија стабилно напредује у подручју Северска и Артјомовска (Бахмута), након којих им се отвара пут за Славјанск и Краматорск. Француски председник Емануел Макрон предложио је да се одржи мировна конференција, после које Русија неће остати победник.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:46 09.02.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Дњепропетровској и Харковској области Украјине, као и у делу Запорошке области под контролом Кијева.
Како јављају локални медији, чују се експлозије у Краматорску и Славјанску у ДНР, као и у Дњепропетровској и Запорошкој области.
20:50 09.02.2023
Берлин шаље Братислави два ПВО система кратког домета
Немачка ће Словачкој бесплатно и трајно предати два стационарна система противваздушне одбране кратког домета „мантис“ за заштиту источне границе са Украјином, саопштила је портпаролка словачког Министарства одбране Мартина Какашчикова.
Са друге стране, министар одбране Јарослав Нађ истакао је висок квалитет ових система.
„Успели смо да се договоримо о помоћи Словачкој у виду најсавременије технике. Немачка ће нам предати два комплета система ‘мантис’ укупне вредности 120 милиона евра. При томе ће нам ови системи бити предати бесплатно и за стално. Ради се о допуни нашој ПВО. Ускоро ће почети обука наших војника у управљању овим системима. Предаја ове савремене технике представља оцену доприноса Словачке подршци Украјини“, написао је Нађ на друштвеним мрежама.
„Мантис“ је стационарни систем ПВО кратког домета. Предвиђен је за заштиту конкретних објеката од ракета, артиљерије, мина, као и дронова и крстарећих ракета.
19:39 09.02.2023
Ситуација око Запорошке нуклеарне електране остаје веома крхка и нестабилна, до још једне ротације радника ИАЕА у електрани није дошло због ситуације у региону и „јаких експлозија“, изјавио је генерални директор међународне агенције Рафаел Гроси на састанку са директором „Росатома“ Алексејем Лихачовим у Москви.
„Навешћу пример: данас је требало да се обави још једна ротација нашег персонала. Једна група требало је да напусти станицу, а друга да је замени. Али, нажалост, ово је морало да буде одложено због ситуације која влада у региону, због јаких експлозија“, додао је Гроси.
18:43 09.02.2023
Група америчких конгресмена поднела је резолуцију у којој се од председника САД Џозефа Бајдена тражи да прекине да пружа помоћ Украјини.
17:30 09.02.2023
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Специјална операција у Украјини
Путин: Украјина започела рат, ми настојимо да га окончамо
16:54 09.02.2023
Бајден још није одлучио да ли ће посетити Варшаву
Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је новинарима током кратког разговора у Белој кући да још увек није одлучио када ће и да ли ће сигурно отпутовати у Пољску.
Поред тога, Бела кућа је ове недеље саопштила да не искључује могући одлазак Бајдена у Украјину у догледној будућности, иако Вашингтон за сада нема ништа да објави по овом питању.
16:31 09.02.2023
Премијер Португалије Антонио Кошта изјавио је у Бриселу да та земља нема могућности да Украјини успоручи ловце, јер су сви авиони ангажовани.
„Није то црвена линија. Португалија има укупно 27 ловаца Ф-16 АМ, али они већ имају различите обавезе у оквиру НАТО-а. Сва средства која имамо су део мисија без којих не можемо“, рекао је Коста, преноси „Си-Ен-Ен“ на шпанском.
Он је навео да је Лисабон учинио све што је у његовој моћи да од почетка сукоба подржи Кијев, укључујући испоруку три тенка „леопард 2“.
16:27 09.02.2023
„Росатом“: Москва спреман за сарадњу у формирању зоне безбедности око Запорошке нуклеарке
Генерални директор руске државне корпорације „Росатом“ Алексеј Лихачов рекао је да је руска страна спремна да настави рад у вези с иницијативом генералног директора Међународне агенције за атомску енергију Рафаела Гросија о зони безбедности око Запорошке нуклеарке, саопштио је „Росатом“ након преговора двеју страна, одржаних у четвртак у Москви.
16:19 09.02.2023
Медији: Нико из ЕУ се није обавезао да преда борбене авионе Кијеву
Ниједан од европских лидера за сада није објавио да намерава да Украјини преда авионе, преноси агенција „Блумберг“, позивајући се на званичника Европске уније.
„Европски лидери су ставили до знања Владимиру Зеленском да су спремни да пруже још више војне помоћи Украјини, али за сада се нико није обавезао да ће испоручити борбене авионе“, наводи се у саопштењу агенције.
15:38 09.02.2023
У бившој фабрици у Дарницком округу Кијева догодила се експлозија, саопштио је градоначелник Кијева Виталиј Кличко.
Испод рушевина су пронађене три особе, а једна особа је погинула.
15:32 09.02.2023
Лондон је свестан могућег ризика од ескалације због испоруке оружја Кијеву, али остаје привржен свом приступу, пише лист „Телеграф“, позивајући се на представника кабинета британског премијера.
„Свесни смо могућих ризика од ескалације. Али све време смо били уверени да је приступ који користимо најбољи и најбржи начин да помогнемо Украјини да оконча овај сукоб, који изгледа одражава интересе свих страна“,цитира лист портпарола премијера.
Он је напоменуо да британске власти, када доносе одлуке о наоружавању Украјине, то чине „пажљиво и промишљено“.
14:27 09.02.2023
Сједињене Америчке Државе, заједно са Великом Британијом, уводе санкције против седам чланова сајбер групе Трикбот, која је, према наводима америчких власти, базирана у Русији, наводи се у саопштењу које је у четвртак објавило Министарство финансија САД.
„Данас САД, у координацији са Уједињеним Краљевством, уносе у санкциони списак седам особа који су чланови руске криминалне сајбер групе Трикбот“, наводи се у тексту.
14:18 09.02.2023
ЕУ ради на 10. пакету санкција и сматра да је фер и законито коришћење руских средстава за обнову Украјине, изјавио је председник Европског савета Шарл Мишел на конференцији за новинаре после учешћа украјинског председника Владимира Зеленског на самиту ЕУ.
„ЕУ остаје у потпуности посвећена вршењу притиска на Кремљ. У току је рад на десетом пакету санкција“, рекао је Мишел.
„Што се тиче замрзнуте имовине (Руске Федерације), фер је и законито да се она користи за Украјину, за обнову Украјине“, истакао је он.
Шефица европске дипломатије Урсула Фон дер Лајен изјавила је да ће нови пакет санкције укључити санкције против руских војних лица и новинара, као и нова извозна ограничења у висини од 10 милијарди евра.
13:33 09.02.2023
Владимир Зеленски, говорећи у четвртак у Савету Европе у Бриселу, позвао је европске земље да Украјини пруже модерно оружје.
"Захвалан сам свима који разумеју колико су Украјини потребни артиљеријски системи, гранате за њих, савремени тенкови, ракете дугог домета, модерна авијација. Хвала свима који нам пружају такву помоћ. Морамо повећати динамику нашег заједничког рада и бити моћнији од потенцијала који агресор може да мобилише“, обратио се Зеленски присутнима.
Зеленски се обратио и Европскомпарламенту и захвалио лидерима ЕУ што пажљиво прате догађаје у Украјини, као и на заједничкојборби за слободну и независну Европу.
13:25 09.02.2023
Владимир Зеленски стигао у Брисел на самит ЕУ. Председник Мађарске Виктор Орбан га једини није дочекао аплаузом.
13:23 09.02.2023
Белоруски граничари пресрели украјински дрон Белоруски граничари пресрели су украјинску беспилотну летелицу, опремљену видео-камером за извиђање, саопштила је прес-служба Државног граничног комитета Белорусије.
„Инцидент се догодио 8. фебруара у близини државне границе у Столинском рејону. Белоруски граничари су пронашли беспилотну летелицу, коју је украјинска страна упутила ка белоруској територији“, наведено је у саопштењу.
Дрон је онеспособљен радио-електронским оружјем, додаје се у саопштењу, уз напомену да су током прошле године забележени слични случајеви, 2. и 16. новембра.
12:40 09.02.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Русије:
◾Оружане снаге Русије ликвидирале су око 90 војника Оружаних снага Украјине током офанзиве у правцу Доњецка;
◾Руски системи ПВО оборили су украјински авион Су-25 код Херсона;
◾Оружане снаге РФ уништиле су складиште муниције Оружаних снага Украјине код Угљедара;
◾Оружане снаге РФ ликвидирале су 30 украјинских војних и уништиле један артиљеријски систем М777 у правцу Купјанска;
◾Више од 110 војника и складиште муниције Оружаних снага Украјине у Харковској области уништила је група „Центар“;
◾Оружане снаге РФ уништиле су четири складишта артиљеријске муниције Оружаних снага Украјине у области Славјанска, Авдејевке и Малиновке у ДНР;
◾Руске оружане снаге ликвидирале су 85 војника Оружаних снага Украјине на подручју Водјанова и Угљедара у ДНР.
12:25 09.02.2023
Шефица Европског парламента Роберта Метсола, на састанку у Бриселу са Владимиром Зеленским, позвала је земље ЕУ да обезбеде Украјини ракетне системе дугог домета и борбене авионе.
„Наредни корак земаља ЕУ треба да буду испоруку ракетних система дугог домета и борбених авиона који су вам потребни да заштитите слободу“, рекла је Метсола.
Зеленски је у четвртак допутовао у Брисел како би присуствовао самиту ЕУ на којем ће се разговарати о повећању војне, политичке и финансијске подршке Кијеву. Обратиће се и Европском парламенту.
12:16 09.02.2023
Владимир Зеленски стигао на самит ЕУ у Брисел.
11:54 09.02.2023
Мађарска неће ратификовати чланство Украјине у ЕУ док се не реши проблем угњетавања мађарске националне мањине у Закарпатју, изјавио је шеф администрације мађарског премијера Гергеј Гујаш.
„Желео бих да вам скренем пажњу на чињеницу да смо подржали давање Украјини статуса кандидата за чланство у ЕУ, али смо јасно ставили до знања да ако не буде напретка по питању националних мањина, онда неће бити ни мађарске ратификације... Украјински закон о језику и закон о образовању су далеко од европских стандарда“, рекао је Гујаш на брифингу владе.
На питање да ли би Мађарска подржала улазак Украјине у НАТО, Гујаш је одговорио да „свака земља може да поднесе захтев за ступање у НАТО“, али „улазак Украјине у НАТО сада би значио светски рат“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала