Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић одговорио Борељу: Док се не формира ЗСО, у Брисел могу само туристички

© Tanjug / ZORAN ЋESTIЖАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да може једино да иде туристички у Брисел све док не буде основана Заједница српских општина.
На питање новинара да прокоментарише најаву Жозепа Бореља да ће позвати њега и Куртија у Брисел како би, како је рекао, изгурали "план", Вучић је рекао:
"Видео сам изјаву, могу да гурају шта хоће, али морају да кажу шта је смисао тога, никада нисам избегао разговор ни о чему, ни по којем питању - пре тога ЗСО. Ако мислите да ме зовете у Брисел и да ме наговорите да кажем ЗСО истовремено са не знам чим или после не знам чега - немојте да ме зовете. Зовите ме да дођем туристички, а нисам заинтересован, био сам у Бриселу 200 пута. Ако ме зовете, обавестите ме да су испоручили ЗСО, када то испоруче долазим да разговарам о свему другом", поручио је Вучић.
Напоменуо је да ће доћи и туристички ако хоће, како Србија не би била крива за нешто.
Али, очекујте од мене да прихватим промену приступа која је већ догворена, истакао је Вучић.
На питање новинара да прокоментарише то што је Аљбин Курти избројао да у Србији постоје 11 председника општина који нису српске националности, а да Србија њима не даје националне асоцијације, Вучић је рекао да је то "будалаштина и безобразлук".
"Курти би хтео да поистовети државно-поправни статус Сбије и онога што он назива република Косово, али ми управо имамо разговор зато што то није исто. Нема шта он да разговара о централној Србији, имамо једну тему о којој разоврамо и то је једина тема на столу. Али, када је неко мислио да има право да буде бахат, јер има велике и моћне заштитнике... Ти бесмислени трикови ни код мене, ни код било кога другог ко се озбиљно бави својим послом, не пролазе", поручио је Вучић.

Видећемо шта ће сад Американци и Европљани да ураде

Вучић се и осврнуо и на речи председника привремене скупштине Косова Глаука Коњуфце, истакавши да је он само рекао оно што сви они мисле о формирању ЗСО.
„Ово пренемагање у којима тобож прихватају све, да би ушли у УН, а да онда формирају ЗСО, било је бесмислено. Честитам им на томе што су искрени, јер никада нису ни планирали да формирају ЗСО. Сада ћемо да видимо шта ће да раде Американци и Европљани“, рекао је Вучић.
Председник Србије је додао да ако мисле да се о нечему разговара, ЗСО мора да се имплементира
Гљаук Коњуфца је коментаришући изјаву америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара да ће ЗСО бити формирана са или без премијера тзв. Косова поручио да је то немогуће и да ће у том случају заједно са грађанима изаћи на улице. Коњуфца је казао да без премијера Косова, ЗСО не може да се формира.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала