- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Звезда је рођена: Студија открива сложену хемију унутар „колевки звезда“

© Фото : ESA/Herschel/NASA/JPL-CaltechВртлог гаса и прашине у молекуларном облаку Бика (ТМЦ-1), који је посматрала свемирска опсерваторија Гершељ.
Вртлог гаса и прашине у молекуларном облаку Бика (ТМЦ-1), који је посматрала свемирска опсерваторија Гершељ. - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Међународни тим истраживача на челу са Универзитетом Колорадо објаснио је како се одређени органски молекули формирају унутар „колевки звезда“. У овим огромним међузвезданим облацима, молекули међусобно делују милионима година да би уступили место младим звездама и планетама.
Астрономи су се усредсредили на молекуларни облак Бика (ТМЦ-1), откривши да би једноставан молекул орто-бензена могао бити критичан корак у хемијској еволуцији органских молекула.
„Ови хладни молекуларни облаци стварају прве градивне блокове који ће на крају формирати звезде и планете“, рекао је у саопштењу Џорди Боуман, професор на Универзитету Колорадо и вођа студије.
„Међутим, без обзира на екстремну хладноћу њихових окружења (са температурама од приближно -263 степена Целзијуса, само десет степени изнад апсолутне нуле), чини се да се у звезданим расадницима одвија сложена хемијска интеракција“, рекао је тим.
Истраживачи су открили да ТМЦ-1, који је 440 светлосних година удаљен од Земље, има изненађујуће концентрације веома великих молекула, са прстеновима од пет атома угљеника у облику пентаграма.
Такође су открили да релативно једноставан молекул, орто-бензен, формиран од прстена од шест атома угљеника са четири атома водоника, лако ступа у интеракцију са другим молекулима и да за то није потребно много топлоте.
На овај начин се може комбиновати да би се формирао широк спектар већих органских молекула.
Током посматрања, било је могуће приметити да се орто-бензен и метил-радикали, још једна уобичајена компонента молекуларних облака, лако комбинују да би се формирала већа и сложенија органска једињења.
Резултати показују облаке звезданог гаса који садрже отприлике исту мешавину органских молекула коју су астрономи приметили на ТМЦ-1 помоћу телескопа.
Као резултат тога, стручњаци су закључили да се чини да је орто-бензен главни кандидат за јачање органске хемије у гасној фази која се јавља у овим „колевкама звезда“.
Небеска спирала - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривено порекло необичних ласерских снопова над Хавајима /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала