- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Размештање хиперсоничних ракета САД у Јапану утицаће на безбедност у региону

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Москва ће пратити планове САД о размештању хиперсоничних ракета у Јапану, то би могло да промени ситуацију у вези с безбедношћу у том региону, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Према њеним речима, информације о ракетама захтевају додатну проверу, али чињеница да власти САД и Јапана за сада нису објавиле никакав званичан деманти „прилично живописно говори сама за себе“.
„Намеравамо да на најпажљивији начин пратимо било какве припреме за практичну реализацију таквих планова, а почетак њиховог остваривања за нас ће значити суштинску промену регионалне ситуације у области безбедности, која ће имати пројекцију и на глобалну стратешку стабилност“, рекла је Захарова.
Према њеним речима, појава ракета средњег и малог домета америчке производње у Азијско-пацифичком региону представља критеријум који би створио основу за прекид једностраног мораторијума за размештање руског наоружања те класе.
Влада Јапана намерава да преиспита питање о размештању америчких ракета средњег домета на својој територији, уколико САД почну званичне преговоре о томе, пише лист „Санкеј“ позивајући се на добро упућене изворе.

Тема мировног договора с Јапаном је затворена

Марија Захарова је, такође, рекла да је тема мировног договора Русије и Јапана затворена.
„Што се тиче теме мировног споразума, она је за нас, као што знате, затворена“, рекла је Захарова.
Шеф јапанске дипломатије Јосимаса Хајаши је 7. јануара изјавио да Влада Јапана и даље жели да закључи мировни споразум с Русијом. Следећег дана премијер те земље Фумио Кишида је изјавио на седници парламента да ће Јапан наставити да води преговоре с Русијом како би се разјаснила припадност четири северна острва, која у Јапану зову Кунашир, Хабомаи, Шикотан и Итуруп.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала