- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пекинг: САД дужне да објасне наводе америчког новинара о диверзији на "Северном току"

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЗастава Кине
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Кина је обратила пажњу на истрагу новинара Сејмура Херша о гасоводима „Северног тока“. Уколико је та истрага у складу са стварношћу, САД су дужни да се изјасне о томе пред међународном заједницом, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Кине Мао Нин.
„Обратили смо пажњу на ту публикацију“, рекла је она одговарајући на молбу новинара да коментарише истраживање новинара.
Према њеним речима, експлозије на „Северним токовима“ озбиљно су негативно утицале на светско енергетско тржиште и глобалну еколошку средину.
Мао Нин је нагласила да је, уколико су објављени детаљи истраге тачни, понашање САД неприхватљиво: „Вашингтон ће морати да одговара и да се изјасни пред међународном заједницом“.
Амерички новинар Сејмур Херш је раније објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Севенрог тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Baltops“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Председник САД Џозеф Бајден је донео одлуку о диверзији на „Северним токовима“ после девет месеци тајних разговора с тимом за националну безбедност САД, наводи Херш. Пентагон је касније за Спутњик навео да САД немају везе с експлозијама на руским гасоводима.
Терористички напади су се догодили 26. септембра прошле године истовремено на два крака руских извозних гасовода за Европу – „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији.
Оператер „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштила је да је на гасовидима причињена материјална штета без преседана и да је немогуће оценити када ће она бити поправљена.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
РУСИЈА
Амерички новинар: САД поставиле експлозив испод „Северних токова“, активирали га Норвежани
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала