Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Биће страховито снажни притисци због КиМ и Русије; Највећи србомрзац је један Европљанин

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је јасно да постоји уплитање великих сила у нашу земљу које би, како је рекао, преко наше грбаче да дођу до циљева. Вучић је казао да Србији предстоје страховито снажни притисци у вези са КиМ и Русијом.
"Сви рачунају да у Србији добију за ону страну за коју желе да се изборе", навео је он за тв Прва.
Вучић је поновио да предстоји највећа криза од Другог светског рата.

"Поновићу да нам предстоји највећа криза од Другог светског рата, ово је тек почетак, јер постоје ствари које знам, предстоји ескалација, потом ће покушати то да деескалирају, али у предстојећих шест месеци предстоје најтежи сукоби и то ће се одразити на нас са притисцима који ће бити двоструко или троструко снажнији у погледу односа према Русији. Биће страховито снажни притисци и у вези са КиМ", нагласио је Вучић.

Он је казао да је дошло до промене када је реч о ситуацији у Украјини.
"У овом тренутку више није јасно ко побеђује у Украјини. Пре пет месеци чинило се да колективни Запад може да победи. Данас то више није тако јасно. Данас имате први текст у Политику: "Може ли да се догоди да Путин победи". Русија није губила у великим светским сукобима, против Наполеона и Хитлера није никада губила. С једне стране имате западно јединство, а с друге стане имате потпуно јединство руског народа, посебно после слања немачких тенкова“, рекао је Вучић и додао:
„Наша Србија ће бити између чекића и наковња у сваком смислу. Ми смо свакако за мир и ретки смо. Нико сад не сме да помене мир на Западу јер га одмах прогласе да је Путинов агент“.
На питање шта ће бити ако Србија мора да бира, Вучић је рекао да ће знати када је дошао тај тренутак.
"Пустите да терамо док можемо, знаћу кад је тренутак и нећу да кријем од људи. Знаћу ја, дуго се приближава, али нема сумње да немамо ни месеце на располагању", истакао је председник.

"ЗСО пре свега"

Вучић је поручио да је по питању Косова и Метохије формирање Заједнице српских општина испред свега и да док се то не деси може да иде у Брисел само туристичк, као и да још није донео одлуку да ли ће отићи на предстојећу безбедносну конференцију у Минхену.
На питање да ли ће отићи у Брисел на дијалог о КиМ након што је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао да ће позвати њега и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Брисел како би "изгурали" европски предлог за КиМ, поновио је да може иде јер неће да одбије разговор, али да не види у томе смисао.
"Једино да идем у туризам и да одговарам на питања и да кажем како смо имали леп састанак. Не смете да одбијете. Сад је питање да ли да идем у Минхен, треба до понедељка да одлучим, тамо је највећа безбедносна конференција у свету, долазе Шолц, Макрон, Блинекен, Борељ и сви други ће доћи. Ако оде Курти, а нас нема, онда смо у проблему, а ако одем знам како ће то све да изгледа. Још нисам донео одлуку", рекао је Вучић.
Каже да није проблем да оде на разговор, али да они морају да разумеју да је испред свега ЗСО.
"Све остало је безвезе, покушавају да ме убеде у нешто што не могу и нећу да прихватим", додао је Вучић.

О изборима

Председник Србије је изјавио да ће се трудити да докле год је то могуће не буде избора, мада ће то, како је рекао, тражити опозиција и додао да не би волео да се то деси, али да не искључује ту могућност.
Он је на питање да ли то има везе са питањем Косова и Метохије и жељама западне петорке, рекао да они полазе од себе и да не разумеју да је Србија слободарска земља.
"Читали сте безброј пута да амбасадори утичу на промене. Док сам председник неће амбасадори то радити, посао управљања Србијом припада народу, Србија је слободарска земља која сама доноси одлуке. Смејем се овим будалаштинама, шта да радим, тако вам је то у Србији, то се зове менталитет кметске душе који живе да испуњавају туђе налоге", рекао је он.

"Највећи србомрзац у Београду је један Европљанин"

Вучић је казао да у Србији постоји странац, Европљанин, који је говорио да ситуација у Скупштини Србије током расправе о Извештају Владе Србије о преговарачком процесу о КиМ личи на Северну Кореју, додајући да је реч о истакнутом србомрзцу.
"Имамо једног истакнутог србомрсца у Београду, о странцу је реч. Толико мрзи Србе и Србију, Европљанин је, али није везан за ЕУ. Тај је, пошто се страшно нервирао што ме нису пребили, а не подноси десничаре већ је навијач лажнолибераних опција овде, рекао да је Вучић узимао досијеа сваког од њих. Лаже. Тај је испричао свуда да то личи на Северну Кореју. Они не знају шта ће од свог беса", рекао је Вучић.
Вучић није открио идентитет те особе, јер, како је навео, рећи ће да му црта мету на челу.

"Орбан је свој човек"

Председник је рекао да је Виктор Орбан свој човек, зато што није аплаудирао Зеленском.
"И мене су звали у Давосу на виртуелно обраћање, ја рекох: "Пустите ме људи, имам своја посла". Него да ја поздравим овог србомрсца, наставићемо да га секирамо аплаузима", рекао је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала