- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Добитници најугледнијих признања за Спутњик: Како премостити убрзани ток историје | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
Пратите нас
У новом издању емисије „Орбита културе“ разговарамо са актуелним добитницима најзначајнијих књижевних признања, као и награда из области филма и издаваштва.
Зашто сматра да под јаким притисцима којима смо изложени прво сами морамо да очврснемо, да бисмо премостили убрзани ток историје у коме се таласа сам опстанак, за „Орбиту културе“ објашњава аутор јединствене песничке књиге „Бол“, добитник Велике награде Иво Андрић за животно дело – песник Мирослав Максимовић.
Јесу ли песникиње најбољи део наше савремене поезије и због чега сматра да низ добитница Нинове награде – Ивана Димић, Милена Марковић и сада Даница Вукићевић представља нови тип писања и нову књижевну парадигму - питамо овогодишњу добитницу Нинове награде, ауторку романа „Унутрашње море“, песникињу Даницу Вукићевић.
Како настаје роман делта чија су прва два дела – „Папир са воденим знаком“ и „Иконостас“ недавно објављена, како се гради и пише прича која личи на Дунав, покрива шест векова а делује као да је настала сама од себе, за Спутњик открива овогодишњи добитник књижевне награде „Београдски победник“, писац Горан Петровић.
Да ли га је награда за будуће филмове додатно обавезала на писање новог сценарија и режију неког будућег остварења, зашто је трагикомедија друго име за његов ауторски рукопис настао из осећаја да је живот и тужан и жалостан и смешан, за „Орбиту културе“ открива овогодишњи лауреат Кустендорфове награде „Дрво живота“ која се одељује за животно дело али и за будуће филмове - прослављени драмски писац, сценариста и редитељ Душан Ковачевић.
О награди „Димитрије Давидовић“ коју је добио за уређивање Радио Београда 2, о путу којим се у новинарству ређе иде, али и о поезији коју и даље пише, упркос наслову последње збирке „Крај поезије“ разговарамо са лауреатом награде, главним уредником Радио Београда 2, песником Радоманом Кањевцем.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Добитници најугледнијих признања за Спутњик: Како премостити убрзани ток историје | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала