- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Из Привредне коморе поручују: Нема разлога за поскупљење свињетине и пилетине

© Sputnik / Лола ЂорђевићМесо у супермаркету
Месо у супермаркету - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
Пратите нас
То што због измењене уредбе од стране Влада Србије одређене цене свињског и пилећег меса више нису ограничене, према мишљењу секретара Удружења за сточарство Привредне коморе Србије Ненада Будимовића неће довести до поскупљења свињетине и пилетине.
„Нема реалних разлога да поскупе ове врсте меса, јер су услови производње остали исти, чак је и кукуруз као основна компонента хране за животиње појефтинио, али видећемо како ће се одвијати ситуација у наредних четири-пет месеци“, рекао је он за Танјуг.
Истакао је да би ваљало узети у обзир и да ће се за време предстојећег Ускршњег поста потрошња меса смањити, а као главни разлог због чега сматра да месо неће поскупети навео је да нико у тржишном ланцу фармери, кланичари, трговци не добија ако се цена повећа, а роба стоји у рафовима.
Оценио је да је уредба о ограничењу цена меса послужила да се у кратком временском периоду регулишу тржишне осцилације, али да уредбе нису метод и модел за дугорочно решење.
То, додао је, важи поготову у сточарској производњи која је врло захтевна и жива и где паралелно са интервентним уредбама мора да се регулише и уреди производња.
Будимовић је истакао да је смањен број свиња и количина свињског меса у Европи, а самим тим и понуда свињског меса јер су многе европске државе у последњих годину дана из еколошких разлога одустале од ове производње.
„Хтели су да изместе, да тако кажемо, прљаву производњу али догодио се прво ковид, а после и економско-политичка ситуација са Украјином, затим скок цене кукуруза и сада имамо ситуацију да је свињског меса на тржишту у Европи мање“, рекао је он.
Као важне елементе за стање у вези са свињским месом у Европи, навео је и то што је Кина повукла изузетно велике количине свињског меса, као и ситуацију са афричком кугом која је врло раширена болест.
Он је недавну изјаву министарке пољопривреде Јелене Танасковић да ће повећање сточног фонда бити стратешко опредељење државе у овој години оценио као праву вест и нагласио да ће Привредна комора Србије бити добар партнер у реализацији ове иницијативе.
Млеко - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
ЕКОНОМИЈА
Вучић најавио повећање премије за млеко и улагање у сточни фонд
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала